© Facebook

Deze landgenoten vieren Nieuwjaar alvast in de sneeuw

Afgelopen nacht is er op verschillende plaatsen in ons land al sneeuw gevallen. Vooral in de provincie Henegouwen zag het vanochtend wit. In Vlaanderen valt pas ten vroegste volgende nacht winterse neerslag. Daardoor kan het wel gevaarlijk glad worden op de baan.

fvranckx, belga

Wie een stapje in de wereld gaat zetten om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten, is best extra voorzichtig op weg naar het feest en bij de terugkeer naar huis. Het Koninklijk Meteorlogisch Instituut (KMI) waarschuwt immers voor gladheid op de wegen in heel België. "Deze situatie kan het zich verplaatsen van voetgangers, van fietsers en van het wegverkeer bemoeilijken, vertragen en gevaarlijk maken. Hou daarom voldoende afstand en matig uw snelheid in het verkeer", klinkt het.

Spekglad

De waarschuwing "code geel" geldt vanaf zaterdagvoormiddag, over de hele zondag en tot maandagvoormiddag in heel België. Zaterdagnamiddag en tijdens nieuwjaarsnacht verwacht het KMI veel lage bewolking met nevel en kans op aanvriezende mist. Nu en dan valt er wat gemiezer uit de bewolking. Die lichte neerslag kan aanvriezen en de wegen spekglad maken.

Sneeuw

Tijdens de nacht van zondag op maandag trekt vervolgens een neerslagzone over het land. In Laag-België valt de neerslag als smeltende sneeuw of soms sneeuw. In de Ardennen valt sneeuw. De storing blijft ook maandagvoormiddag nog slepen boven de zuidelijke helft van het land, waar het nog blijft sneeuwen. Daar is een sneeuwlaag van enkele centimeters mogelijk.

Ook rest van de week winters

Ook maandagvoormiddag blijft het in de Ardennen nog wat sneeuwen. In het noorden is eerst het droger met soms opklaringen, maar nadien komen er meer wolken, soms vergezeld van buien met regen of eventueel smeltende sneeuw in Vlaanderen en sneeuw op de Ardense hoogten. De maxima liggen tussen 0 graden op de Hoge Venen en 7 graden aan de kust. In het centrum verwachten we maxima rond 4 of 5 graden.

Dinsdag blijft het meestal droog, de rest van de week wordt het meestal wisselvallig met droge momenten en perioden met meer wolken, die vergezeld zijn van regenbuien of buien van smeltende sneeuw in Vlaanderen en smeltende sneeuw of sneeuw in de Ardennen. De maxima blijven de hele week gelijkaardig; 's nachts vriest het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer