© jcr

Brandstichting in kasteel Rochendaal

In het kasteel Rochedaal in Bevingen, midden het militaire domein, is vrijdag brand gesticht. Omstreeks 17 uur steeg er rook op uit het kasteel, dat al sinds het vertrek van de militairen leegstaat en intussen helemaal is gestript door onbekenden. Er is ook geen aansluiting meer van gas en elektriciteit.

jcr

Ook al staat het kasteel op militair domein, toch is het al verschillende keren gekraakt en werd er in het verleden al brand gesticht. Ook werden al drugsspuiten gevonden. Vrijdag was dit niet anders. Op twee kamers op de bovenverdieping was brandgesticht. Vermoedelijk ook nu weer door krakers om zich te verwarmen.

Het vuur had de houten vloeren aangestoken. “Gelukkig dat het nog bij valavond gebeurde, waardoor de rook snel werd opgemerkt. Als dit ’s nachts gebeurt, is de kans groot dat het kasteel, waarin veel eikenhout verwerkt zit, in de vlammen opgaat”, zegt kapitein Leon Smets van de brandweer van Sint-Truiden.

Volgens Bart Lammens, directeur van Agost, is de site nog altijd een militair domein. Hij betreurt dat de onteigeningsprocedure al ruim twee jaar aansleept. “Van de grandeur van de statige mess voor officieren blijft vandaag nog alleen de ruwbouw over. Het domein is een doorn in het oog van de inwoners uit Bevingen. Langs de kant van de woonwijk Rochendaal is de omheining vernield. Zodra de procedures zijn afgerond, is het de bedoeling om de 14 hectaren in twee te splitsen, de ene helft parkgebied en de andere woongebied. Maar zolang de akte niet verleden is, blijft het een verloederd militair domen”, aldus Lammens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer