© LD

Graffiti

Woorden van 2016

Aflevering nr. 1377 - Traditiegetrouw heeft u van mij nog een jaaroverzicht tegoed. Hiervoor bladerde ik terug door de notitieboekjes waarin ik de afgelopen twaalf maanden dingen voor de columns noteerde.

Frans Baert

* * *

6 januari, eerste hommel van het jaar gezien. In 2015 gebeurde dat pas op 15 februari.

* * *

M’n vrouw en ik hebben van onze ‘pareltjesboom’ genoten. Soms blijven regendruppels lang genoeg aan de takjes van de esdoorn hangen. Wanneer die het licht van de winterzon vangen, zie je bij daglicht sterren fonkelen. Een klein mirakel.

* * *

Wat ik nu noteer zou eigenlijk achteraan, in de decembermaand, moeten komen. Ik liet net, per ongeluk, een glas thee op de bladzijde over Valentijn vallen. De vulpeninkt loopt uit, voor m’n ogen verdwijnen woorden. Ik had al niet veel over Valentijn te vertellen, nu nog minder…

* * *

De beste vriend van m’n jongste verblijft een jaar lang bij een gastfamilie in Maleisië. Af en toe skypen de twee met elkaar. De vriend vertelde op een dag dat hij ‘s ochtends een olifant had gewassen. Bij het begin van 2016 had ik me nooit kunnen voorstellen dat ik zoiets zou noteren.

* * *

Over jungledieren gesproken. In februari liep een filosofische discussie in het filosofiedepartement van Leuven uit de hand. De politie moest erbij gehaald worden, pv’s uitgeschreven. Naar aanleiding van het incident hoorden we de volgende dagen verhalen over andere ruzies tussen filosofen. Zo weigerde Ludwig Wittgenstein ooit - tijdens een verhitte discussie met Bertrand Russell - om toe te geven dat er geen neushoorn in zijn kamer stond. Het zou namelijk logisch onmogelijk zijn om iets uit te drukken dat niet bestaat. De twee gingen bijna met elkaar op de vuist toen Russell hem uitdaagde om toch maar eens onder de tafels en achter de stoelen te kijken voor die neushoorn.

* * *

Over de aanslagen in Brussel in maart, schreef ik bladzijden vol. Ik onthoud hier twee van de notities: ‘Wat kan ik hier nog over schrijven dat al niet na de vorige aanslagen gezegd is?’ En, in grote blokletters: ‘MOE.’

* * *

In Groenland toonden mensen ons hun bezorgdheid toen ze hoorden dat wij uit België afkomstig waren. In het dorpje Ilulissat had iedereen over de aanslagen gehoord: “Kom toch bij ons wonen, hier is het altijd veilig.”

* * *

Door de opwarming van de aarde overleven er nu voor het eerst bijen in het uiterste zuiden van Groenland. Niet normaal. De Inuit zijn doodsbang voor de insectjes. Mijn vrouw en ik konden in Ilulissat de honing proeven. Voor de column hierover, gebruikte ik een heerlijk gedichtje van Emily Dickinson:

To make a prairie it takes a clover and one bee, - One clover, and one bee, And revery. Revery alone will do If bees are few.

[Voor grasland heb je nodig een klavertje en een bij,- Een klavertje, en een bij, En ook wat dromerij, Maar zijn er weinig bijen, Dan volstaan de dromerijen.]

* * *

In juni was de ‘tomatenbeek’ door de regens haar roestkleur verloren. Het water zag zwart. De tomatenbeek loopt letterlijk als een rode draad door de columns. Dries van de redactie suggereerde dat ik ‘Tomatenbeek’ voortaan met hoofdletter schrijf - het watertje verdient dat volgens hem. Doen we vanaf nu, Dries.

* * *

Op 4 juli overleed de Iraanse regisseur Abbas Kiarostami, dierbare filmmaker en dichter.

Ik laat een volledig leven achter in een kort ogenblik en huil voor mezelf. Abbas Kiarostami (1940-2016)

* * *

2016, ook het jaar van de volksopstanden. Eerst kwam de Brexit - die nacht trok een afschuwelijk onweer over. Enkele maanden later sloeg de bliksem in op het Witte Huis.

* * *

In september bezocht ik de Zweedse scherenkust en zag het eiland van ‘De Kinderen van de Zoutkreek’. Iedereen van mijn generatie herinnert zich die jeugdreeks van Astrid Lindgren, en de naam van de schattige loebas van een hond: ’Båtsman’ (Bootsman). Ik ben de dvd’s van de reeks nu aan het bekijken - een kostbare kijkervaring.

* * *

In een interview met Jan Morris door Michael Palin, vertelde de hoogbejaarde auteur dat vriendelijkheid het geheim is voor de problemen van het leven, niet de liefde: “Want de liefde wordt vergezeld door verlangens, maar vriendelijkheid stelt geen enkele eis.”

* * *

Antwoord van Ikkyu de Japanse zen-monnik en dichter, aan iemand die hem om hulp vroeg: “Ik zou jou graag willen helpen, maar in zen hebben we spijtig genoeg niets.”

* * *

De kortste dagen van het jaar. Benieuwd wanneer ik de eerste hommel van 2017 zal zien.

* * *

Ik wil nu gaan slapen; Nieuwjaarsdag is Pas voor morgen. Buson (1716-1784)

* * *

29 december. Een glas thee op m’n notitieboekje laten vallen. Neergekrabbelde woorden van 2016 lossen zich voor mijn ogen op, zoals ooit alle woorden zullen verdwijnen.

Gelukkig Nieuwjaar en tot ziens.

Uw trouwe dienaar, FB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer