© BELGA

Vanaf maandag alcoholactie na nieuwjaarsrecepties

Elke combi laat blazen met oud op nieuw

Wie dit weekend na een nieuwjaarsborrel de baan op moet, zal zich niet vastrijden in een groots opgezette controlepost waar alle bestuurders moeten blazen. Maar dit keer loeren de alcoholcontroles om elke hoek. Elke politieploeg heeft de opdracht gekregen om ademtesten af te nemen. Omdat er tijdens oud op nieuw extra nachtpatrouilles zijn, is de pakkans dus erg groot.

Marij WYERS

“Elke politieploeg krijgt de opdracht om minstens vijf ademtesten af te nemen”, zegt commissaris Joseph Byloos van de politiezone Tongeren-Herstappe. “Dat maakt dat bestuurders zowel ’s morgens, ’s middags als ’s nachts worden gecontroleerd. We werken al een tijdje op deze manier. Dat geeft verrassende resultaten. Het is niet de eerste keer dat een bestuurder ’s morgens nog te veel alcohol in het bloed heeft tijdens de rit naar het werk omdat hij de avond voordien was gaan drinken.” De politiezone Limburg Regio Hoofdstad geeft alle ploegen de opdracht om verhoogde aandacht te hebben voor alcohol. “Van oud op nieuw hebben we één ploeg die zich enkel gaat bezighouden met alcoholcontroles”, zegt woordvoerster Jessica Vandebeek.

In de politiezone Lanaken-Maasmechelen zijn er dag en nacht mobiele alcoholcontroles. Alle combi’s in Limburg houden de rijstijl van de bestuurders in het oog. Wie zwalpend over de weg rijdt, wordt uit het verkeer gehaald, maar ook te snelle en te trage bestuurders riskeren een controle. In heel Limburg geldt sowieso de regel dat alle bestuurders die betrokken zijn bij een aanrijding een ademtest moeten afleggen.

Nieuwjaarsrecepties

Na het nieuwjaarsweekend gaan de BOB-controles onverminderd voort. De zone MidLim organiseert samen met de zone Noordoost-Limburg een grote actie tijdens het weekend van 6 tot 8 januari. In de zone Lanaken-Maasmechelen is zo’n controle gepland in het weekend van 13 tot 15 januari. Ook tijdens de weekdagen na Nieuwjaar is er verhoogde aandacht voor alcohol in het verkeer. “Wij richten onze aandacht dan op de nieuwjaarsrecepties bij bedrijven en organisaties. Veel mensen drinken na het werk op het nieuwe jaar. Vooral in de late namiddag en de vooravond zullen we alcoholcontroles uitvoeren”, zegt hoofdinspecteur Davy Jans van de verkeersdienst Bilzen-Hoeselt-Riemst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer