© HBvL

DE KERN

“We zijn bang en denken daarom dat onze kinderen het minder goed zullen hebben dan onszelf”

Geachte lezer, sta me toe om even persoonlijk te worden. Wanneer we terugkijken op het nu aflopende jaar, kunnen we niet anders dan samen vaststellen dat 2016 niet meteen een topjaar was. Opnieuw gingen duizenden banen verloren door bedrijfssluitingen en herstructureringen. Het aanhoudende gekibbel binnen de federale regering-Michel zorgt voor een sfeer van onbehagen. Met de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten staan we voor een verandering van de internationale relaties waarvan we niet goed weten waar die naartoe zal leiden. De files willen maar niet krimpen. De aanhoudende vluchtelingenstroom en de globalisering zorgen voor een opstoot van populisme. De overheidsfinanciën raken maar niet op orde en leggen een hypotheek op de financiering van de gezondheidszorgen en de pensioenen. En er waren de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Eric Donckier

Neen, het jaar 2016 was geen grand cru. In de wetenschap dat de toekomst gebouwd wordt op het verleden, moeten we voor 2017 het ergste vrezen. Maar is dat ook zo? Sta me toe om helemaal persoonlijk te worden en vanuit mijn ervaring te spreken. Ik mag dat doen, volgend jaar vertrek ik met pensioen. In de meer dan 40 jaar dat ik voor deze krant mocht werken, heb ik zeker zo’n 30 jaar over crisis geschreven. In feite was het altijd crisis. Politieke crisissen. Communautaire spanningen door Voeren en Brussel-Halle-Vilvoorde. Regeringen die maar niet gevormd geraakten. Internationale spanningen en plaatselijke oorlogen. Rwanda. De financiële crisis van 2008. En heel veel economische crisissen. De oliecrisis. De devaluatie van de frank door Wilfried Martens. Het Globaal Plan van Jean-Luc Dehaene. De teloorgang van de staal- en textielindustrie. De sluitingen van Philips, de steenkoolmijnen en Ford. Uiteraard heeft dit een impact gehad op de betrokkenen. Maar wanneer ik de balans opmaak, kan ik alleen maar vaststellen dat we er in al die tijd met zijn allen op vooruit zijn gegaan. Onze huizen zijn mooier en onze auto’s groter. In de winkels krijgen we stress van te veel keuzemogelijkheden. We reizen de wereld rond. De gezondheidszorgen en het culturele aanbod zijn van wereldniveau.

Ons probleem is dat we gebiologeerd zijn door slecht nieuws. We zijn ook een rijke maatschappij, maar we voelen onze welvaart bedreigd door de vluchtelingenstroom en globalisering. We zijn bang en denken daarom dat onze kinderen het minder goed zullen hebben dan onszelf. Maar wanneer we de zaken in hun perspectief plaatsen, is daar geen enkele reden voor. Onze kinderen zullen het beter hebben. Zij hebben de toekomst en zullen die op hun eigenwijze manier gestalte geven. Het wordt een gelukkig nieuw jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer