© BELGAIMAGE

Twee satellieten draaien in verkeerde baan om aarde en riskeren neer te storten op aarde

Twee woensdag gelanceerde Chinese aardobservatiesatellieten wentelen in een verkeerde baan om de aarde, zo heeft het gezaghebbende spacenews.com vrijdag gemeld. Wellicht was er een probleem met de draagraket tijdens de lancering.

adm

Van op de basis Taiyuan vertrok woensdag om 4.23 uur Belgische tijd een Lange Mars-2D draagraket met aan boord twee commerciële aardobservatiesatellieten. De Chinese staatsmedia noemden de lancering een succes.

Nu spreekt het Amerikaanse leger dat tegen. In plaats van een cirkelvormige baan, synchroon met onze zon op 530 km hoogte, draait het duo elliptische banen waarbij de hoogte tussen 214 en 524 km schommelt. Dat impliceert dat ze binnen enkele maanden al op Aarde zouden kunnen terugvallen als ze niet in een hogere baan raken.

Spacenews.com meldt dat de satellieten wel degelijk genoeg propulsie aan boord hebben om dat te doen maar dat zulke manoeuvres de levensduur van de satellieten ernstig kan terugschroeven.

De twee SuperViews zijn de eerste Chinese commerciële aardobservatiesatellieten met hoge resolutie. Ze wegen 560 kilo en hebben een resolutie van 9,5 meter per pixel.