Verliesjaar voor Brusselse beurs: deze aandelen deden het wel goed

Print
Verliesjaar voor Brusselse beurs: deze aandelen deden het wel goed

Foto: BELGA

Voor het eerst sinds 2011 heeft de Belgische beursindex Bel20 dit jaar geen winst geboekt. Op een jaar tijd verloor het 2,49 procent van zijn waarde, om af te sluiten op 3.607,93 punten. ‘Maar met de dividenden erbij geteld hebben de beleggers geen geld verloren’, zegt beursspecialist Pascal Paepen. Vorig jaar klokte de Bel20 nog af op 12,63 procent winst.

De Brusselse beurs had een moeilijke start en kende een eerste dip half februari. ‘Er was angst ontstaan rond de economische groei in China. Dat bleek onterecht, maar dan kwam in juni het Brexit-referendum’, stelt Paepen. De aanslagen in Brussel en Zaventem hadden dan weer amper een effect op de beursvloer.

Bedrijven met grondstoffen

De best presterende aandelen in de Bel20 waren in het voorbije jaar die van Umicore (+40,31 procent) en Bekaert (+35,39 procent), niet toevallig bedrijven die met grondstoffen werken. ‘We hebben vijf jaren van slechte grondstoffenprijzen gehad. Je weet niet wanneer zoiets zich zal herstellen, maar eenmaal het gebeurt, kan het vlug gaan.

Onder meer Umicore heeft daarvan geprofiteerd. Maar ook bijvoorbeeld ArcelorMittal, dat vestigingen in ons land heeft, heeft een goed jaar gehad’, analyseert Paepen. Stroomnetbeheerder Elia komt op de derde plaats dankzij een klim van 16,16 procent. ‘Dat is een aandeel met een hoog dividend. Het bleef een aantrekkelijk alternatief voor de lage rente’, aldus de beursspecialist.

De grootste dalers

Minder goed verging het UCB. Dat aandeel verloor dit jaar 26,59 procent van zijn waarde en is daarmee hekkensluiter. Ook Engie (-25,76 procent) kreeg klappen. ‘Dat is een typisch dividendaandeel, maar Engie kampte met problemen met de kerncentrales.’ En AB InBev (-12,15 procent), dit jaar voortdurend in het nieuws omdat het samensmelt met concurrent SABMiller, verloor veel waarde op de beurs.

2017 het jaar van Europa?

Paepen legt uit dat vooral de zware industrie het dit jaar goed gedaan heeft op de beurs. ‘Daar is helaas niet zoveel meer van te vinden op de Brusselse beurs.’ Biotech en technologie, wel nog goed vertegenwoordigd in Brussel, presteerden dan weer minder goed dit jaar.

Voor beursrecords moesten beleggers dit jaar in de Verenigde Staten zijn. ‘De beurzen in Europa hebben het in het algemeen niet schitterend gedaan. De focus lag op Amerika, waar een rare president werd verkozen. Maar het economische herstel gaat er ook veel sneller en de werkloosheid bedraagt er amper 4,6 procent’, zegt Paepen. ‘Volgend jaar zou wel eens het jaar van Europa kunnen zijn. Al is men wel bang voor de verkiezingen in onder meer Frankrijk en Duitsland, waar anti-establishmentpartijen in opmars zijn.’