© BELGA

Sanne Cant klopt Marianne Vos en pakt in Loenhout 14e seizoenszege

Sanne Cant heeft donderdag de zesde manche in de DVV Verzekeringen Trofee gewonnen. De Belgische kampioene soleerde in Loenhout naar de zege voor de Nederlandse Marianne Vos en wereldkampioene Thalita de Jong. Laura Verdonschot werd knap vierde.

De start kwam op naam van Lucinda Brand die al een paar wedstrijden in goede doen is. De Nederlandse wachtte niet af en trapte stevig door in de eerste ronde. Achter haar volgde een groepje met Sanne Cant, Thalita de Jong, Ellen Van Loy en enkele andere rensters. Marianne Vos, achteraan gestart, begon andermaal aan een inhaalrace.

Bij de eerste passage aan de finish telde Brand tien seconden voorsprong op het achtervolgende groepje, Vos keek aan tegen een achterstand van negentien tellen. Die voorsprong verspeelde Brand bijna toen ze ten val kwam in een bocht, intussen kregen we met Cant en De Jong een duo in de achtervolging. Die laatste schakelde evenwel zichzelf uit toen ze in het lint reed.

Cant ging alleen op zoek naar Brand en pikte nog voor het eind van de tweede ronde aan en zou niet veel later alleen haar tocht voortzetten, want Brand moest duidelijk haar snelle start een beetje bekopen. De Belgische kampioene deelde haar wedstrijd goed in, telde met nog twee ronden voor de boeg tien seconden voorsprong op een trio met Laura Verdonschot, Thalita de Jong en Lucinda Brand. Marianne Vos volgde op zestien seconden met Ellen Van Loy.

De Jong nam in die voorlaatste ronde afstand van haar twee metgezellen, kwam nog heel stevig opzetten in het slot bij Cant, ze naderde tot op vijf seconden, maar een foutje bij het opspringen van de fiets na een passage door een gracht kostte tijd en krachten. De zege was voor Cant, De Jong viel opnieuw achteruit bij het groepje met Verdonschot en co. Helemaal in het slot kwam ook Vos nog aanpikken en zou ze alsnog naar de tweede plek rijden. De Jong vervolledigde uiteindelijk het podium.

“Eigenlijk geen parcours om alleen op kop te rijden”

Vier overwinningen in zes manches voor Sanne Cant in de DVV Verzekeringen Trofee met de Scheldecross, de Flandriencross, Essen en nu ook Loenhout. “Ik ben blij dat ik hier de overwinning grijp”, aldus de Belgische kampioene. De voorbije week moest ze in Heusden-Zolder en in Diegem telkens vrede nemen met een tweede plaats.

Brand nam de beste start in Loenhout, maar Cant nam al gauw het commando over en zat vroeger dan verwacht alleen op kop. “Dit was eigenlijk geen parcours om alleen op kop te rijden”, zei ze daarover, “maar ik ben blij dat ik vandaag getoond heb dat ik niet alleen tactisch, maar ook op kracht een wedstrijd kan winnen.”

Cant nadert intussen steeds dichter in het klassement, tot op 46 seconden van Thalita de Jong. “Ik ben nu nog niet met dat klassement bezig”, herhaalde ze, “er komen nog twee manches en vooral in Baal kunnen de tijdsverschillen nog hoog oplopen. Ik ben vooral blij dat ik vandaag hier kon winnen.”

Marianne Vos: “Het kan niet altijd prijs zijn”

Marianne Vos moest na haar zeges in Diegem en Heusden-Zolder deze keer vrede nemen met een tweede stek. “Ik was vandaag minder goed dan de voorbije wedstrijden”, zegt ze, “mijn start ging niet goed, ik schoof niet snel genoeg op en eenmaal ik vooraan was, was Sanne er al vandoor. Ik kan leven met deze tweede stek, het kan niet altijd prijs zijn.”

Thalita de Jong maakte twee kostbare foutjes en zag op die manier de zege door de neus geboord worden. “Ik kwam echt dicht op Sanne, maar dan rijd ik in het lint. Dom”, baalde ze. “Ik verloor veel tijd en meer dan de schade beperken (in haar strijd om de eindzege in het klassement, red) kon ik daarna niet meer doen. Ik verlies hier vandaag twintig belangrijke seconden, dat kan tellen. Er zijn nog twee manches, dus alles is nog mogelijk. Hopelijk krijgen we in Baal een zware wedstrijd, geen snelle cross, dan kan ik mijn kracht ten volle benutten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer