© BELGA

Drie op drie voor Nieuwenhuis in Heusden-Zolder

Joris Nieuwenhuis heeft de Wereldbeker veldrijden bij de beloften in Heusden-Zolder gewonnen. De Nederlander haalde het voor de Fransman Clement Russo en de Tsjech Adam Toupalik. Het is voor Nieuwenhuis zijn derde overwinning op een rij in de Wereldbeker na zeges in Namen en Zeven. Hij verstevigt ook zijn leidersplaats in het klassement.

Het was Russo die de beste start nam in Heusden-Zolder en op het eind van de eerste ronde een kloofje sloeg. Een voorsprong slechts van vier seconden, maar achter hem werd niet meteen samengewerkt in de achtervolging. De Nederlander Nieuwenhuis, leider in de Wereldbeker, besloot om niet te lang te wachten en zette de achtervolging in. In de derde ronde sloot hij aan bij de Fransman. Een groepje met onder andere wereldkampioen Eli Iserbyt, Nederlands kampioen Sieben Wouters, Thijs Aerts, Nicolas Cleppe volgde op iets verdere afstand.

Iserbyt zou nog een paar keer versnellen in dat groepje, maar slaagde er niet in om de sprong naar voren te maken. Het duo was gaan vliegen, intussen reed Adam Toupalik, na een slechte start, naar de derde plaats.

Nieuwenhuis was duidelijk de sterkste van de twee vooraan, maar de Fransman gaf zich niet zomaar gewonnen en bleef aanklampen. Finaal kraakte hij dan toch in de slotronde, pakte de Nederlander enkele lengtes, maar door een ongelukkige val wist de Fransman terug te keren. Niet lang, want Nieuwenhuis schudde nog een keer aan de boom en haalde het uiteindelijk nog met een mooie voorsprong van 13 seconden op Russo. Toupalik vervolledigde het podium.

Nieuwenhuis vergroot zijn voorsprong in het klassement van de Wereldbeker en telt nu 230 punten, een zee van voorsprong op de Italiaan Gioele Bertolini die 150 punten telt op een tweede plaats.

Nieuwenhuis: "Het draait lekker"

Drie overwinningen op rij in de Wereldbeker bij de beloften, het loopt goed voor de Nederlander. "Het draait inderdaad lekker", beaamt Nieuwenhuis, "het zijn telkens omlopen die me goed liggen." Nieuwenhuis reed alleen op kop in het slot, maar zag zijn overwinning nog bijna door de neus geboord door een valpartij. "Ik panikeerde niet", zei hij daarover, "ik merkte daarvoor dat ik iets sterker was dan Clement Russo en ik bleef rustig. Hij kwam nog terug, maar al snel kon ik weer van hem wegrijden. Een mooie zege", gaat hij verder, "in het begin keek ik nog even de kat uit de boom, wachtte ik af wat Eli Iserbyt en die andere jongens zouden doen, maar hij reed echt wel sterk weg en dan ben ik er in mijn eentje naar toe gereden."

Nieuwenhuis is stevig leider in het klassement van de Wereldbeker. "Er moet al veel misgaan vooraleer ik nog naast die eindzege grijp", zegt hij, "dat is echt wel een doel dit seizoen, al is het WK in Luxemburg mijn grote doel." Adam Toupalik, die dit jaar te vroeg juichte op het WK in Heusden-Zolder en uiteindelijk zilver won, vervolledigde het podium met een derde plek. "Deze keer heb ik echt elke ronde naar het scherm gekeken", aldus de Tsjech, "zodat ik zeker wist hoeveel rondjes er nog moesten afgelegd worden. Ik hoopte nog even om bij die twee te geraken, maar dat lukte me niet meer. Het is jammer dat ik bij de start pech kende. Iemand reed tegen mij, mijn schoen was kapot en ik moest van schoen wisselen. In de tweede ronde had ik kettingproblemen, dus het werd nog een lange inhaalrace."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer