© Humo

Olga Leyers gaat naakt op cover van Humo

Een opmerkelijke cover van Humo deze week. Naar aanleiding van een interview over de zeven hoofdzonden geeft de 19-jarige kandidate van de Slimste Mens ter Wereld zich letterlijk en figuurlijk bloot voor het magazine.

mrra

De inspiratie voor deze cover haalden ze bij een zwart-witfoto van het model Monica Bellucci. De gelijkenis met Olga is sprekend, zo klinkt het. “De foto gaat naast het naakt ook over het licht”, zegt Tim Oeyen, de artdirector van de wekelijkse cover van Humo op hun website.

© Tumblr

Johan Jacobs wist als fotograaf de sfeer van deze foto opnieuw te creëren met Olga. “Er zijn weinig 19-jarigen die zich zo bewust zijn van wat ze doen”, klinkt het bij de artdirector. “Het werd al snel duidelijk dat Olga ook heel enthousiast was over het beeld van Bellucci.”

Het resultaat van de fotoshoot is op de cover van deze week te zien. “Ze is heel gelukkig met de manier waarop de shoot verlopen is. Ik begrijp dat naakt op de foto gaan niet evident is, dus proberen we uiteraard alles zo respectvol mogelijk aan te pakken. Iedereen content!’

© Humo

De cover maakten ze naar aanleiding van een artikel over de zeven hoofdzonden. “Het is alsof we met z’n allen weer preutser aan het worden zijn”, zegt de 19-jarige daarin. Dat geldt alvast niet voor haar, want ze is heel fier op het resultaat van de fotoshoot. Olga postte een foto van achter de schermen op haar Instagram.

 

@humo.be

Een foto die is geplaatst door Olga Leyers (@olgaleyers) op

“Toen naaktfoto’s klaar waren, zei papa: ‘Uw gezicht staat er schoon op’”

© JVDP

Hasselt - Ze heeft ‘m niet binnengehaald, die titel van De Slimste Mens Ter Wereld, wat niet wegneemt dat de mediafiguur Olga Leyers (19) werd gelanceerd als een speer. “Het voorbije jaar was gewoon zot”, zegt ze, “2016 heeft echt wel mijn leven veranderd: er was niet alleen De Slimste Mens, maar ik vond ook een nieuw lief. Al die veranderingen in mijn leven zijn overwegend positief, al heb ik me toch ook verbaasd over het feit dat nu plots iedereen commentaar op me heeft. Dat was wel even wennen.”

Die titel van De Slimste Mens Ter Wereld ging, zoals we ondertussen weten, naar Gilles Van Bouwel. En dat vond de jongste Leyers-telg niet eens zo erg. “Je zal me misschien niet geloven, maar ik gunde zowel Eva De Roo als Gilles de eindoverwinning”, zegt ze. “Wat ik wél enorm graag wilde: het finalespel spelen en het record van elf deelnames breken. Maar dat is dus niet gelukt. Jammer, maar er zijn ergere dingen. Deelnemen aan De Slimste Mens was hoe dan ook een fantastische ervaring. Toen 2015 op z’n eind liep, dacht ik: ik heb dit jaar toch wel van alles gedaan. Maar dat was niets vergeleken met het jaar dat komen zou. De Slimste Mens heeft echt zóveel veranderd voor mij. En totaal onverwacht: ik had nooit gedacht dat ik het zoveel afleveringen zou uithouden. Daar kwam nog eens bovenop dat ik in 2016 een relatie begon met Simon (Nuytten, van de popgroep Bazart, red.), ook dat heeft veel veranderingen met zich meegebracht. Het is echt wel zot geweest, de voorbije maanden.”

© DBA

Ook Bazart heeft een memorabel jaar achter de rug. Ik neem aan dat jullie mekaar dan ook goed begrijpen.

“Ja, het is de eerste keer dat ik een lief heb dat het even druk heeft als ik. (lacht) En dat komt de verstandhouding zeker ten goede. Dat we allebei voortdurend bezig zijn, betekent dan weer niet dat we geen tijd hebben voor mekaar. Wij zijn eigenlijk zo vaak we maar kunnen samen. Simon is meegegaan naar elke opname van De Slimste Mens, ik ga vaak mee naar optredens van Bazart... Wat dat betreft, zit het heel goed tussen ons.”

De veranderingen waar je het over hebt, zijn dus alleen maar positief?

“Het positieve overweegt inderdaad, maar anderzijds: het was soms heel vreemd om zo in de kijker te staan, terwijl ik eigenlijk nog gewoon naar school ga.”

Je bent inderdaad wel heel vroeg met alles.

“Dat is zo, maar ik zou ook niet anders kunnen. Als ik nu ga klagen dat het zo druk is en dat iedereen voortdurend een mening over me heeft, hoe onnozel zou dat wel niet zijn? Want mocht dit allemaal niet gebeuren, dan had ik het waarschijnlijk wel op een andere manier opgezocht. Dat zit nu eenmaal in mijn karakter. Wat niet wegneemt dat het toch vreemd is om te moeten vaststellen dat iedereen commentaar heeft op hoe je beweegt, op hoe je lacht, simpelweg op hoe je bent... Neem nu die Humo-cover. Ik heb dat gedaan omdat ik mooie foto’s van mezelf wilde en omdat ik niet bang ben om een beetje borst te tonen. Maar ik heb niet méér laten zien dan wanneer ik in bikini over het strand zou lopen. En als iemand daar kritiek op heeft, dan kan ik alleen maar mijn blote schouders ophalen.”

Als er iemand was die je voor al die kritiek had kunnen waarschuwen, was het je vader wel, want die kent het klappen van de zweep.

“Klopt, en dat heeft hij ook gedaan, zonder me in een bepaalde richting te duwen. Hij heeft me eigenlijk altijd mijn zin laten doen. Ik doe nu tv, maar als ik iets in een totaal andere richting zou doen, zou hij dat even geweldig vinden. Zolang ik me er maar goed bij voel.”

Nog even over die Humo-foto’s: hoe reageerde Jan toen hij zag dat zijn jongste meisje halfnaakt op de cover van een blad stond?

“Toen de foto’s klaar waren, zei hij: Uw gezicht staat er schoon op.(lacht) Typisch papa. Als ze explicieter waren geweest, had hij er misschien wel een stokje voor gestoken, denk ik. Maar dat was niet het geval: ze waren kunstig en mooi, en dat was ook waar ik voor ging.”

Had je er geen moeite mee om jezelf zo kwetsbaar te tonen voor een fotograaf?

“Nee, zo steek ik niet in mekaar. En bovendien heb ik tijdens de hele shoot mijn handen voor de strategische plaatsen gehouden, de fotograaf heeft dus niet meer bloot te zien gekregen dan jij en alle anderen. De enige die mijn borsten heeft gezien, was de vrouwelijke schminkster. Anderzijds, ik ben niet preuts of zo. We leven nu eenmaal in een cultuur waarin wordt erkend dat vrouwen borsten hebben, en gelukkig maar. Is het dan zo erg dat die borsten af en toe worden getoond?”

Ben je je ervan bewust dat er mannen zijn die op een bepaalde manier naar zulke foto’s kijken?

(denkt na) “Misschien wel. Maar anderzijds, het zijn geen seksfoto’s, hé.”

Ik heb zelfs weet van veertienjarige jongetjes die die Humo-cover in hun lade bewaren.

(lacht luid) “Nee? Zalig! Tja, dan zal ik maar vereerd zijn, zeker? Maar als ik een jongen knap vind, word ik er niet bepaald hitsiger van als ik hem in zijn bloot bovenlijf zie, of zo. Dan lukt het ook wel als hij een T-shirt draagt.”

Als je naar jouw foto’s kijkt, zie je dan een mooie vrouw?

“Ik zie dan vooral de dingen aan mezelf die ik níet mooi vind. Maar goed, soms vind ik dat ik er best mag zijn, de andere dag dan weer totaal niet. Ik denk dat dat voor iedereen het geval is.”

Uit alles wat je zegt, blijkt dat je niet bepaald een gebrek hebt aan zelfvertrouwen. Of zoals Jan ooit zei: “Het lijkt wel of mijn vier dochters als kind in de ketel met assertiviteitsdrank zijn gevallen.”

(lacht) “Daar heeft hij gelijk in. Ik heb wel onzekerheden, maar wij zijn opgegroeid met de mentaliteit dat alles kan, dat heeft zeker bijgedragen tot onze zelfzekerheid. Zowel mama als papa hebben er altijd op gehamerd: Je kan alles bereiken, als je er maar hard genoeg je best voor doet. Ze hebben ons ook in alles aangemoedigd en gesteund. Als er één ding was dat we thuis niet mochten zeggen, was het: Dat kan ik niet. Dan ging het steevast van: Gij kunt dat wél! Volharding, dat is echt iets dat we van thuis uit hebben meegekregen. (denkt na) Laat me even nuanceren, want het is nu ook weer niet zo dat de vier dochters Leyers allemaal meesters in volharding zijn. (lacht) Ik ben bijvoorbeeld aan vijf hobby’s begonnen waarvan ik er geen enkele heb volgehouden. Maar wat ik wil zeggen, is dat papa die typische meisjes-huilbuien tijdens de examens - Ik snap die wiskunde niet! - nooit heeft aanvaard. Daar was hij allergisch voor, en ik denk dat we daar later alle vier de vruchten van hebben geplukt.”

© Het Grootste Licht

Je kan geen slecht woord over je ouders bedenken, hé?

“Absoluut niet. Onze thuissituatie - twee fantastische ouders, vier zussen - wérkte gewoon. Niet dat ik geen ruzie heb gemaakt met mijn zussen, maar ik heb ook heel erg naar hen opgekeken. En we hebben ons nooit geschaamd voor onze ouders, omdat we hen zo cool vinden. In vergelijking met andere ouders vind ik hen ook heel hip: er is niets waar mama raar van opkijkt, ze zal de eerste zijn om het mijn vriendinnen naar de zin te maken. We hebben voor haar dan ook nooit iets moeten verstoppen. Mijn papa is net hetzelfde. Mijn zussen en mijn ouders zijn voorbeelden voor mij geweest op wie ik keihard indruk wilde maken. Op die manier hebben die mensen me dus beter gemaakt.”

Vond je Jan ook cool toen hij zijn haar - geheel volgens de modetrend van die tijd - blond liet kleuren?

(doet de Olga-lach) “Dat was ten tijde van zijn groepje My Velma, ik was toen amper een jaar oud. En gelukkig maar. Als ik de foto’s van toen erop nasla... Hij zou daar nu niet meer moeten mee afkomen.”

De uitspraak van jouw ouders - “Alles kan als je er maar je best voor doet” - indachtig: alles is wel heel goed aan het lukken voor jou. Ben je nooit eens bang voor de dag dat het tij keert.

“Ik besef maar al te goed dat ik het goed heb: ik studeer, ik mag voor televisie werken, ik kom uit een harmonieus gezin... Dat is allemaal onbetaalbaar. Soms komt wel eens die angst opzetten van: Wat als er morgen iets gebeurt met iemand van ons gezin? De gedachte dat mijn ouders er op een dag niet meer zullen zijn, vind ik ondraaglijk. Dat kan ik echt niet aan. Dus dat is een gedachte die ik zo hard mogelijk wegduw.”

Laten we het dan positief houden. Als we zeggen dat alles aan het lukken is voor jou, geldt dat dan ook voor jouw studies in de advocatuur?

“Het is mentaal moeilijk om de focus te behouden. Soms denk ik: wat zit ik hier nu buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht te studeren terwijl ik gisteren de finale van De Slimste Mens heb gespeeld?’”

Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht, boeiend.

“Inderdaad, heel boeiend. Net zoals verbintenissenrecht. Al durft mijn interesse wel eens weg te ebben als ik veel draaidagen heb voor tv. TV is eigenlijk een soort studentenjob voor me, maar dan een waar je nooit helemaal klaar mee bent. Er is altijd nog wel een repetitie of een interview of een fotosessie. Dat zijn momenten waarop die studies zeer ver weg zijn. Maar toch is er steeds iets in mij dat zegt: Neenee, je moet dat diploma halen.

© ISOPIX

Jan heeft niet alleen gescoord met zijn muziek, maar ook met zijn Canvas-programma’s. Met andere woorden: hij heeft zich naar hartenlust kunnen ontplooien. Van jouw moeder, Anne Meunier, is geweten dat ze graag acteert, maar zij heeft die ambities nooit doorgedreven…

(onderbreekt de vraag) “Zo klinkt het alsof ze zich tegen haar zin heeft weggecijferd voor de kinderen en de carrière van papa, en dat is de waarheid geweld aandoen. Als ik aan mama denk, zie ik een gelukkige vrouw. Als ik haar even op een verhoogje mag zetten: mama is supergetalenteerd en superslim. Ze heeft filosofie gestudeerd en een aantal jaren voor een krant gewerkt, maar besliste om na de geboorte van Ella thuis te blijven. Daardoor hebben we alle vier een fantastische jeugd gehad, met een mama die er altijd voor ons was. Ik heb haar daar nooit één woord van spijt over horen uiten. Het geluk van haar gezin, dat maakt ook haar gelukkig, dat is het enige wat voor haar telt. Ze is de beste mama die je je kan wensen.”

Zie je jezelf ooit in zo’n moederrol?

“Goh… Ik denk dat ik er ook wel gelukkig van zou worden om te zorgen voor mijn kinderen, maar misschien zijn mijn ambities toch iets te groot. Ik weet het nog niet.”

Wat die ambities betreft, hoe zie je jezelf de komende jaren evolueren?

“Ik wil nu vooral niet te snel te veel doen. Geen overhaaste beslissingen nemen, niet in élk tv-programma gaan zitten. Ik mag er niet aan denken dat de mensen mijn gezicht over twee jaar al beu zijn gezien. Wie weet ga ik wel op een redactie werken, achter de schermen. Liever dat dan opgebrand geraken. Ik zal in 2017 alles eens op tafel leggen, en rustig nadenken over wat ik ga doen en wat niet. Dat is mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar.”

'The Best of Olga' in De Slimste Mens:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer