Niet-gemotiveerd tijdskrediet verdwijnt volledig, Peeters tevreden

Print
Niet-gemotiveerd tijdskrediet verdwijnt volledig, Peeters tevreden

Foto: BELGAIMAGE

Het wordt binnenkort onmogelijk om nog tijdskrediet op te nemen zonder reden, om bijvoorbeeld aan je huis te werken of op wereldreis te gaan. Tijdskrediet mét zorgmotief wordt daarentegen uitgebreid tot maximaal 51 maanden. Dat zijn de sociale partners overeengekomen binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR). Ook tijdskrediet eindeloopbaan (de zogenoemde landingsbaan) blijft mogelijk.

Tijdskrediet zonder motief lag al langer onder vuur. Wie deze vorm nog nam, kreeg er al langer geen uitkering meer voor. Maar nu wordt de mogelijkheid volledig afgeschaft, legt Piet Van den Bergh van de studiedienst van vakbond ACV uit. Wie toch nog langere tijd zijn werk wil onderbreken zonder reden, kan bijvoorbeeld met zijn werkgever een schorsing van zijn contract voor een bepaalde duur proberen af te spreken, aldus de ACV’er.

Het tijdskrediet mét zorgmotief daarentegen wordt uitgebreid tot 51 maanden. Dat kan bijvoorbeeld om voor een kind tot 8 jaar te zorgen, voor een gehandicapt kind jonger dan 21 jaar, voor een zwaar ziek familielid, of voor palliatieve zorgen.

Momenteel was dergelijk tijdskrediet mogelijk voor maximaal 36 of 48 maanden, naargelang het motief. De nieuwe termijn “geeft werknemers de mogelijkheid werk en zorg beter te combineren”, luidt het.

Voorts blijven de landingsbanen bestaan. Dat is een vorm van tijdskrediet waarbij de werknemer op het einde van zijn loopbaan minder begint te werken. Dat kan vanaf 55 jaar en een loopbaan van minstens 25 jaar, al is dat niet altijd met een uitkering. Ook tijdskrediet om een opleiding te volgen, blijft bestaan.

Wettelijk samenwonen

De sociale partners pasten het tijdskrediet voorts aan nu er steeds meer wettelijk wordt samengewoond. Daarom zal tijdskrediet binnenkort ook kunnen om te zorgen voor een familielid tot de eerste graad van de partner waarmee je wettelijk samenwoont.

De sociale partners beslisten nog dat ouderschapsverlof ook in 1/10e zal kunnen worden opgenomen. “Dat kan interessant zijn voor ouders met een regeling van co-ouderschap of voor werknemers die enkel op woensdagnamiddag geen oplossing vinden”, klinkt het. Ouderschapsverlof is geen tijdskrediet, maar een thematisch verlof voor de opvoeding van kinderen tot 12 jaar. Het omvat 4 maanden in volledige onderbreking, of het equivalent in deeltijdse onderbreking (en dus tot 40 maanden in 1/10e).

De nieuwe regels treden in werking na publicatie van een uitvoerings-KB. Dat zal volgens Van den Bergh vermoedelijk in februari of maart 2017 zijn.

“Dit akkoord is tot stand gekomen dankzij een gezamenlijke wil van de sociale gesprekspartners om een antwoord te bieden op nieuwe noden van werknemers en werkgevers. Het akkoord is noodzakelijk en evenwichtig, en speelt in op maatschappelijke wijzigingen”, stellen de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB in een gezamenlijk persbericht naar aanleiding van het akkoord.

Dialoog springlevend

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) spreekt van een goed akkoord. “Het zorgt ervoor dat mensen die voor een ziek familielid willen zorgen, daar nog meer tijd in zullen kunnen investeren”.

Volgens de minister volgen de sociale partners de contouren die in de wet Werkbaar Wendbaar Werk worden uitgezet om privé en werk beter te kunnen combineren. “Met het akkoord zorgt de NAR ervoor dat vandaag, amper vier dagen nadat de regering het wetsontwerp Werkbaar Wendbaar Werk definitief heeft goedgekeurd, al een van de belangrijkste hoofdstukken ervan wordt uitgevoerd.”

Het wetsontwerp liet de NAR toe om voor het einde van dit jaar een cao te sluiten over tijdskrediet. Die zou dan in de wet worden opgenomen.

“Dit akkoord toont ook aan dat de sociale dialoog springlevend is, en dat werkgevers en vakbonden rond de tafel de beste resultaten boeken”, besluit Peeters.