© AP

Ooggetuigen stonden op enkele meters: “Opeens was er een luide knal”

Verschillende ooggetuigen ontsnapten maandagavond in Berlijn aan de dood. Ze waren van zeer nabij getuigen van hoe een truck inreed op een kerstmarkt, met 12 doden en tientallen gewonden als gevolg. “Ik zag verschillende mensen bewegingsloos neerliggen, onder wie kinderen.”

jva

Duitse kerstmarkten zijn een traditie en ook in Berlijn een hit onder toeristen. De Britse krant Daily Mail kon verschillende toeristen spreken die maandagavond zagen hoe een 23-jarige Pakistaanse asielzoeker met een truck van 25 ton inreed op de kerstmarkt aan Kürfurstendam. “We stonden op slechts 2 meter van waar het gebeurde, ik ben zo dankbaar dat we de kerstmarkt niet twee minuten vroeger hadden verlaten”, vertelt Emma Rushton. De Britse twintiger schat dat de vrachtwagen aan een snelheid van ongeveer 60 km per uur kwam aangereden.

“Ik zag alles in slow motion gebeuren”

Shandana Durrani uit de Verenigde Staten was eveneens op de kerstmarkt en was juist even aan de kant van de massa gaan staan om te antwoorden op een sms. Een groot geluk, want zo stond ze op zes meter afstand van de plaats waar de truck op de kerstmarkt inreed. “Ik hoorde ongewone geluiden en dacht eerst aan een man met een geweer, maar toen ik opkeek zag ik de vrachtwagen net afslaan. Het duurde nog geen tien seconden, maar voor mijn ogen gebeurde alles in slow motion. Mensen die hun glühwein lieten vallen begonnen te roepen en te lopen.”

“Opeens was er een luide knal, de mensen voor mij sprongen ineens op mij”, getuigt de Australische toeriste Trisha O’Neill. “En dan zag ik zelf die enorme zwarte truck door de markt scheuren en onderweg mensen neerhalen. De lichten vielen uit en ik hoorde alleen maar schreeuwen, het leek alsof iedereen ineens was bevroren en alleen nog maar kon roepen. Maar dan schoot plots iedereen in actie om gewonden te helpen en te bevrijden vanonder het puin.” O’Neill zag verschillende mensen die niet meer bewogen, onder wie ook kinderen. “Ik zag rondom mij alleen maar lichamen en bloed.”

“Mijn vriendin zag een kind onder een truck liggen”

Ook de Brit Mike Fox en zijn partner hebben veel geluk gehad. “We waren op de markt toen plots een vrachtwagen binnenreed. Hij leek niet te stoppen en miste ons op enkele meters”, vertelt de Britse ooggetuige in onderstaande video. “Ik keek naar mijn vriendin, om te zien of ze ok was, en toen was de truck al wat verder gestopt. Meteen probeerden we te zien wie er gewond was, en we zagen twee mensen die we konden helpen. We hielpen ook om mensen vanonder het hout van de stalletjes te halen. In totaal zag ik 15 tot 20 gewonde mensen, sommigen konden niet meer bewegen en sommigen waren bebloed. Ik zag zelf geen kinderen, maar mijn vriendin zag een kind onder de truck liggen.”

Lees meer over de aanslag in Berlijn