© AP

Limburgse busmaatschappijen: “Geen annulaties na aanslag in Berlijn”

Waar het na de aanslagen in Parijs annulaties regende, blijft het dinsdag na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn opvallend stil bij de Limburgse busmaatschappijen. “We hebben voorlopig geen annulaties gekregen”, klinkt het overal. Geen enkele maatschappij heeft momenteel reizigers in de getroffen Duitse hoofdstad.

Tom Mas, Filip Vranckx

“We hadden wel ongeruste telefoontjes en annulaties verwacht, maar in tegenstelling tot na de aanslagen in Parijs blijft het voorlopig rustig”, zegt Hedwig Lox van De Zigeuner in Diepenbeek. “Er zijn dinsdagochtend zelfs nog bussen vertrokken naar zeven Duitse steden en voor zover wij weten zijn alle passagiers in de bus gestapt.”

Ook Heidebloem in Lanaken heeft momenteel geen reizigers in Berlijn. “We organiseren wel een rondreis met Amerikanen naar München, Salzburg en Wenen maar hebben nog geen signalen van ongeruste reizigers ontvangen”, aldus Philippe Samyn, die zich meer zorgen maakt over de reizen van volgend jaar. “Het zou kunnen dat mensen bang worden en dat de angst zal overwinnen. Als dat gebeurt, vrees ik dat het vooral effect zal hebben op het incoming tourism, zoals Amerikanen die naar Europa komen.”

Reizen De Witte Merel in Sint-Truiden, Staf Cars in Lommel en Reizen Baus in Wellen hebben momenteel geen passagiers in Duitsland. Ook zij kregen dinsdagochtend nog geen ongeruste klanten aan de lijn.

“Niemand wil terugkeren”

Reizen Lauwers uit het Antwerpse Boechout heeft momenteel wel passagiers in Berlijn. “Wij hebben een autocar met 37 toeristen die maandagochtend naar Berlijn is vertrokken en daar ‘s avonds is aangekomen. Maar onze klanten waren nog aan het inchecken in hun hotel toen de aanslag gebeurde”, aldus Sandra Lauwers aan Belga. “Het bezoek aan de kerstmarkt waar de aanslag is gebeurd, is zowat het enige wat niet kan doorgaan momenteel. Alle andere uitstappen gaan gewoon door.”

“Onze chauffeur en onze gids ter plaatse hebben zonet tijdens het ontbijt overlegd met de reizigers over het verdere verloop van hun bezoek aan Berlijn. Niemand van de reizigers wil terugkeren, zo heeft de chauffeur me verzekerd”, aldus Lauwers nog. “Hij en de gids hebben in samenspraak met de reizigers beslist om dag na dag het programma te bekijken in functie van wat de overheid en politie ginds toelaten.”

Schoolreizen

De Limburgse busmaatschappijen hebben op korte termijn geen schoolreizen gepland. Dat is wel het geval voor Autocarvakanties Verhoeven in het Antwerpse Rijkevorsel. “Twee scholen uit Wuustwezel hebben hun geplande reis naar Keulen afgelast, omdat hun telefoon roodgloeiend stond van de oproepen van ouders die zich zorgen maakten”, klinkt het daar.

Lees meer over de aanslag in Berlijn