© REUTERS

Yves Ruland was op kerstmarkt aan het eten

Hasselaar getuige van aanslag: “We moesten plots de kerstmarkt verlaten”

Yves Ruland (24) uit Hasselt zat rustig in een restaurantje op de kerstmarkt in Berlijn te eten, toen de vrachtwagen een beetje verder inreed op de menigte. “We moesten plots de kerstmarkt verlaten”, zegt hij. “Ik heb de vrachtwagen zien staan, maar wist pas toen nog niet dat het om een aanslag ging.”

hdb/dj

Yves Ruland, die momenteel voor zijn stage in Berlijn woont, was gisteravond nog onder de indruk van wat er zich rond 20 uur had afgespeeld op de kerstmarkt waar hij aanwezig was. “We waren in een restaurantje op de kerstmarkt aan het eten. Plots kwam de zaakvoerder zeggen dat we de markt moesten verlaten omdat er een ongeval gebeurd was. Ze gingen sluiten. We hoorden één sirene, dan nog één en dan bleven de ambulances maar komen. Toen we buiten kwamen, was er nog amper volk, alleen nog politie. Ik heb nog een glimp van de voorruit van de vrachtwagen opgevangen, maar voor de rest werd alles goed afgeschermd.”

Ruland dacht toen nog dat het om een gewoon ongeval ging. “Er was daarom ook geen paniek. Niemand wist dat het om een aanslag ging. Pas toen we terug op ons appartement waren, zagen we via Twitter dat het een aanslag was. Er is ook aan bewoners van Berlijn gevraagd om binnen te blijven.”

“Nu zijn we wel onder de indruk, want we waren wel heel dichtbij. Ik heb meteen naar mijn ouders gebeld om te zeggen wat er gebeurd is en dat ze zich geen zorgen moeten maken omdat ik veilig ben. Het is vreemd, het is zeker niet de grootste kerstmarkt van Berlijn. Op een maandagavond was het er gelukkig ook niet zo heel erg druk.”