© BELGA

Veiligheid luchthaven: “Procedures zijn nu beter op elkaar afgestemd”

De Nationale Veiligheidsoverheid (NVO) heeft de procedures voor het verlenen van veiligheidsadvies aan verschillende luchthavens beter op elkaar afgestemd. Dat heeft de FOD Buitenlandse Zaken, waar de NVO deel van uitmaakt, zaterdag laten weten. Daardoor zou het in de toekomst niet meer mogelijk zijn dat een werknemer op de ene luchthaven om veiligheidsredenen geen toegang meer krijgt tot het tarmac, maar op de andere luchthaven wel nog een tijdje aan de slag kan blijven.

Het VTM NIEUWS meldde zaterdagmiddag dat de beveiliging van de luchthavens in ons land hiaten vertoont. Op 21 oktober had de NVO uit veiligheidsoverwegingen namelijk beslist om de tijdelijke badge in te trekken van een technicus die werkte op het tarmac van de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Bij Brussels Airport werd de badge onmiddellijk afgenomen, maar in Charleroi gebeurde dat pas 32 dagen later.

Volgens Buitenlandse Zaken kon het probleem zich voordoen omdat de aanvraag voor een veiligheidsmachtiging per werkgever en per luchthaven moest worden ingediend. Daardoor werd er voor beide luchthavens dus een aparte procedure doorlopen.

Intussen is beslist om ‘automatisch cross-checks’ uit te laten voeren voor aanvragen voor dezelfde persoon vanuit verschillende luchthavens. De procedures zullen dus beter op elkaar worden afgestemd. “Dat systeem is intussen al in voege”, zo benadrukt Didier Vanderhasselt, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. “Van zodra deze zaak naar boven was gekomen, zijn we overgegaan tot de invoering ervan.”

In de toekomst zou een dergelijk geval zich dus niet meer mogen voordoen. “Het gaat sowieso ook om een vrij uitzonderlijk geval, ik denk niet dat er veel mensen zijn die op twee luchthavens tegelijk werken”, aldus nog Vanderhasselt.

De Nationale Veiligheidsoverheid is de instantie die advies geeft over de verlening van een veiligheidsbadge. Het is uiteindelijk het Directoraat-generaal Luchtvaart, onderdeel van de FOD Mobiliteit, dat de luchthavens moet inlichten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer