Belgische Fruitveiling neemt Veiling Haspengouw over

De Belgische Fruitveiling neemt Veiling Haspengouw over. Beide veilingen uit Sint-Truiden bereikten hierover vrijdag een akkoord. Veiling Haspengouw zit al langer in slechte papieren en zag heel wat fruittelers vertrekken. Er zat zelfs een faillissement aan te komen. Ongelukkige samenwerkingsverbanden en de Russische boycot brachten de veiling in ademnood. Begin september zag Veiling Haspengouw zich genoodzaakt een procedure op te starten ter bescherming tegen haar schuldeisers. Er werd zo tijd gekocht om op zoek te gaan naar een mogelijke oplossing en die is er nu.

De Belgische Fruitveiling probeert nu zoveel mogelijk jobs over te nemen. "Er is een sprankeltje hoop voor de werknemers omdat men de intentie heeft bekendgemaakt om vastgoed over te kopen van de Veiling Haspengouw", zegt Nicole Houbrechts, gewestelijke secretaris van ABVV Voeding. "Die intentie komt vanuit de Belgische Fruitveiling, maar de bemerking is dat men nu ook de werknemers mee in het bad neemt. Dus de hele gedachtegang over de tewerkstelling van een aantal werknemers en over de overname van ook werknemers, zit nu ook mee in het hele plan."

Een belangrijke nuance, want na een mislukt huwelijk met fruitverdeler Greenyard Food, ging de veiling recent in zee met veilinggroep BelOrta uit Borgloon. Die nam echter enkel de fruittelerscoöperanten van Haspengouw over. "Als de telers stilaan weggaan, dan komt een veiling automatisch in de problemen", aldus Houbrechts. "BelOrta heeft aanvankelijk vooral interesse getoond in de veiling zelf, in de telers. Maar wij als vakbonden verwijten BelOrta vooral dat ze weinig aandacht hebben besteed aan de toekomst van de werknemers." Momenteel werken nog 56 mensen bij Veiling Haspengouw, dat waren er in de zomer nog 100. De Belgische Fruitveiling werkt nog aan de details van de overname en zal pas in de komende weken communiceren.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio