Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Inwoners boos om verspreiding van nep-nieuws

Nederlandse site vol nepnieuws misbruikt beelden van rellen in Meulenberg

Op Facebook doet een straf staaltje nepnieuws de ronde. De Nederlandse ‘nieuwssite’ Niet100.nl pakt uit met een filmpje over zogezegd stenengooiende vluchtelingen. Ze illustreren hun actueel ‘nieuws’ doodleuk met de rellen van 2013 uit Meulenberg.

toro

“Vluchtelingen gooien stenen naar de politie, en dat gaat het ineens verschrikkelijk hard fout fout.” Zo kondigt de reporter zijn artikel op Facebook aan. Bij het artikel wordt het filmpje van de Meulenbergse rellen in 2013 gedeeld, waarop inderdaad te zien is dat de politie in de wijk bekogeld wordt met stenen. Volgens de Nederlandse nieuwssite Niet100.nl gaat het echter allemaal om vluchtelingen, en is de chaos ontstaan omdat een van hen werd opgepakt nadat hij een computertafel had vernield.

© hbvl

Compleet verzonnen, want de beelden zijn natuurlijk al drie jaar oud. Volgens het artikel - dat vol taalfouten staat - is het nieuws bevestigd door de populaire Nederlandse krant De Telegraaf.

Niet100.nl is bij onze noorderburen echter een erg beruchte verspreider van nepnieuws. Veel van hun artikels worden verzonnen, en vervolgens druk gedeeld op Facebook. Volgens Hoaxwiki, dat de makers van nepnieuws op het internet opspoort, is Niet100.nl een zogenaamde clickbaitwebsite die inhoudelijk niets voorstelt. “De website krioelt van de taalfouten. De bedoeling is om makkelijk en snel geld te verdienen aan advertenties door bezoekers te lokken met zogenaamde nieuwsartikels.” Burgemeester Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) is verre van opgetogen met het nepnieuws. “De strijd tegen zo’n nepnieuws is moeilijk, maar ik wil absoluut niet dat het onze samenleving verder verdeelt.” Ook inwoners van Houthalen-Helchteren konden gisteren niet lachen met het ‘nieuws’ van Niet100. Hoewel ze massaal reageerden, was het artikel woensdagavond nog altijd op de site te zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer