© ISOPIX

Koning Filip eet glutenvrij, omdat “hij gesteld is op gezond eten”

Koning Filip (56) zweert pasta en brood af en is overgeschakeld op een glutenvrij dieet. Omdat hij “gezond wil leven”. Diëtisten stellen zich vragen bij de nieuwe eetgewoontes van onze vorst. “Zomaar gluten schrappen uit je maaltijden kan zelfs schadelijk zijn voor je lichaam.”

Wim DEHANDSCHUTTER

Koning Filip heeft tijdens zijn recente staatsbezoek aan Nederland alleen glutenvrij gegeten, zo vernam onze redactie uit betrouwbare bron. Het personeel in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waar Filip en Mathilde logeerden en een staatsbanket bijwoonden, hadden duidelijke instructies gekregen. Er is speciaal voor de Belgische vorst ingekocht en gekookt. Het Paleis wenst niet te reageren, maar intimi in Laken bevestigen het verhaal.

“Een glutenvrij dieet is enkel aan te raden als daar een goede medische reden voor is. Bijvoorbeeld voor wie lijdt aan coeliakie, zeg maar glutenintolerantie”, vertelt Michaël Sels, hoofddiëtist in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA).

Het bekendste voorbeeld is de Servische toptennisser Novak Djokovic, die het dieet volgt sinds hij ontdekte allergisch voor gluten te zijn. Maar voor zover bekend, heeft de koning daar geen last van. Hij is “erg gesteld op gezonde voeding”, zeggen vertrouwelingen, en is daarom overstag gegaan. Hij vindt het ook belangrijk dat zijn omgeving gebalanceerd eet. Lees: wellicht diëten koningin Mathilde en hun vier kinderen mee.

Larie en apekool

“Als er geen medische reden is, zou ik afraden glutenvrij te eten”, waarschuwt Sels. “Er zijn zelfs risico’s aan verbonden. Want wie bepaalde voedingsstoffen weglaat, creëert een tekort aan andere. Concreet: schrap volkoren granen – een belangrijke bron van gluten – en vervang die alleen door fruit, dan krijg je mogelijk onvoldoende vezels, ijzer of B-vitaminen binnen. Gevaarlijk is het niet op korte termijn, maar het is niet zinvol.”

Diëtiste Tanja Callewaert beaamt. “Wie glutenvrij eet omdat hij denkt dat het zijn gezondheid ten goede komt, gelooft in larie en apekool. Het heeft geen enkel effect op je gewicht en kan zelfs schadelijk zijn. Volkoren granen en vezels hebben een preventief effect op hart- en bloedvatenziektes en dikkedarmkanker. Weet je, patiënten met glutenintolerantie vinden het erg dat hun ziekte wordt bekeken als een dieethype.”

Zinvol of niet, dat dieet, koning Filip houdt er sowieso een spartaanse levensstijl op na. Een glaasje water gaat boven een pint. En haast elke dag gaat hij joggen, thuis in het park van Laken of op staatsbezoek in de omgeving van zijn logeerplaats. “De koning is overtuigd van de filosofie ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’”, klinkt het in zijn entourage.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer