Onderzoekscommissie 22/3 zal ook slachtoffers horen

Print
Onderzoekscommissie 22/3 zal ook slachtoffers horen

Foto: Photo News

De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart zal ook de slachtoffers en nabestaanden horen. Dat heeft Thomas Vanwing, de woordvoerder van commissievoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) aangekondigd via Twitter. In La Libre Belgique van vandaag klagen de broer en echtgenoot van een van de slachtoffers dat ze niet gehoord worden. Volgens hen loopt er ook veel mis bij de begeleiding van de nabestaanden.

Fabienne Vansteenkiste (51) kwam om het leven bij de aanslagen in Zaventem. Haar man, Eddy Van Calster, is negen maanden later nog altijd niet officieel op de hoogte gebracht van dat nieuws. Het was alleen via een informele mededeling van een van de medewerkers van het Disaster Victim Identification Team (DVI) dat hij bevestiging kreeg dat zijn vrouw een van de slachtoffers was.

Samen met Fabiennes broer Philippe Vansteenkiste heeft Van Calster daarom V-Europe vzw opgericht, een vereniging die niet alleen de slachtoffers en nabestaanden wil samenbrengen om verhalen te delen, maar die ook wil ijveren voor een betere begeleiding. “Ik heb zeker en vast geen kritiek op de hulpverleners die na de aanslagen actief waren op het terrein”, zegt Van Calster. “Het probleem zit vooral in de structuren. Ik woon in Wallonië, mijn ouders in Vlaanderen. Er zijn verschillende verenigingen voor hulp aan nabestaanden, met telkens een andere naam. Maar daartussen is geen samenwerking. Eigenlijk zijn ze incompetent, omdat ze in een systeem werken dat helemaal niet gecoördineerd wordt”, zeggen de twee in La Libre Belgique van vandaag.

Van Calster en Vansteenkiste hekelen ook de werking van de onderzoekscommissie, die het luik over de hulpverlening afsloot zonder ook maar één slachtoffer te horen. Ze vragen dat de vzw V-Europe daarom gehoord zou worden. Tijdens de onderzoekscommissie van vandaag kwam commissievoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) meteen tegemoet aan die vraag. Via zijn woordvoerder liet hij op Twitter weten: “Commissie 22/3 zal de slachtoffervereniging horen in het kader van de evaluatie van het tussentijds rapport inzake hulpverlening.”

Lees meer over de aanslagen in Brussel