© Shutterstock

Hierover maken koppels het vaakst ruzie tijdens de feestdagen

De maand december mag dan wel de gezelligste tijd van het jaar zijn toch durven we al eens ruzie maken met onze geliefden. Om te voorkomen dat je alleen eindigt op de sofa geven enkele Amerikaanse experten advies over hoe je moet omgaan met de grootste frustraties tijdens de feestperiode.

lla

Familie

Tijdens de feestdagen mogen dan wel heel wat families samenkomen rond de kerstboom toch loopt zo’n avondje met de schoonfamilie niet altijd van een leien dakje. “Zelfs in de beste families treden wel eens irritaties op”, zegt familietherapeut Becky Whetstone. “Alles wat gezegd wordt, kan foutief geïnterpreteerd worden en leiden tot een bedrukte sfeer. Als je merkt dat je partner het moeilijk heeft met een negatieve opmerking, laat dan duidelijk merken dat je hem of haar steunt, zelfs in het bijzijn van jouw familie. Als liefhebbende partner hoor je dat nu eenmaal te doen.”

Geld

Over geld wordt wel eens vaker ruzie gemaakt en dat is tijdens de feestdagen niet anders. “Te veel geld uitgeven tijdens de feestdagen belast niet alleen je bankkaart”, zegt therapeut Kurt Smith. Als beide partners een andere visie hebben over hoe met geld moet worden omgegaan, dan zorgt dat voor heel wat stress. Dit kan je vermijden door voor de feestdagen even samen te zitten en een lijst op te stellen voor wie allemaal een geschenkje wil kopen. Stel een budget voorop en hou je eraan. Zo kan je heel wat stress vermijden in deze toch wel drukke periode.”

Hoge verwachtingen

Cadeautjes openen, hoort een leuke ervaring te zijn maar toch zijn heel wat koppels beteuterd als ze de inhoud van hun pakje te zien krijgen. “Sommige partners voelen zich ondergewaardeerd als blijkt dat hun geliefde weinig moeite deed om een geschikt cadeau te vinden”, zegt psycholoog Anne Crowley. “Om het patroon van zwakke geschenkjes te doorbreken, moet je in dialoog treden met je partner. Leg uit dat je teleurgesteld bent in zijn of haar keuze en deel je verwachtingen. Zo voorkom je niet alleen dat je volgend jaar opnieuw een onaangename verrassing wacht maar het neemt ook heel wat irritaties weg.

Tradities

Jouw familie mag dan wel elk jaar kiezen voor een uit de kluiten gewassen kalkoen met veenbessensaus, dat wil niet zeggen dat zijn familie dezelfde tradities deelt. “Elke familie heeft zo zijn vaste rituelen tijdens de feestdagen”, zegt psychotherapeut Elisabeth J. LaMottte. “Maar ook in de maand december moet je bereid zijn om compromissen te sluiten binnen je relatie. Als je stug blijft vasthouden aan jouw eigen traditie dan beschadigt dat niet alleen je relatie maar wordt er ook een domper gezet op de feestvreugde. Probeer de tradities van je partner te aanvaarden ook als het eerst wat onwennig aanvoelt. Eenmaal aan tafel zal het oncomfortabele gevoel langzaam wegebben en kan er genoten worden van een gezellige avond.”

Na de feestdagen

Drie etentjes op evenveel dagen en tussendoor nog op zoek naar enkele cadeautjes? Psycholoog Alicia H. Clark waarschuwt voor de gevolgen van een te drukke agenda tijdens de feestdagen. “Vermoeid na het laatste feestje? Praat er dan over met je partner en pols of het niet mogelijk is om het volgende bezoekje enkele uren uit te stellen. Niemand verwacht dat je twee weken lang op elk feestje, receptie of familiediner verschijnt. Aan jezelf denken in zo’n drukke periode is belangrijk. Bespreek met je partner welke feestjes jullie aandoen en bouw tussendoor voldoende rustmomenten in.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer