© VDB

Zeiler Ruben Donné zet voet aan wal in Brazilië: “Zeven dagen zeeziek geweest”

Na bijna twee maanden op zee is Genkenaar Ruben Donné – die met zijn Sailingchallenge4MS solo de Atlantische Oceaan overzeilt – woensdagnamiddag aangemeerd in de Braziliaanse kuststad Salvador da Bahia. De zeiler houdt er een korte tussenstop om zijn voedsel- en drankvoorraad aan te vullen, waarna hij koers zet richting eindbestemming Zuid-Afrika.

Ruben Steegen

“Het eerste wat ik hier ga doen? Een goed bad nemen en een paar caipirinha’s achterover slaan”, lacht de Genkenaar wanneer we hem in Brazilië aan de lijn krijgen. Het is vandaag precies zestig dagen geleden dat Ruben in Nieuwpoort de trossen losgooide voor zijn grote Atlantische oversteek. Zijn doel? Geld inzamelen voor onderzoek naar MS, de ongeneeslijke zenuwziekte die een paar jaar geleden bij zijn vader werd vastgesteld. “We zitten intussen heel dicht bij de vooropgestelde 50.000 euro. Fantastisch nieuws.”

Ondanks zijn enthousiasme kreeg Ruben de voorbije twee maanden een aantal serieuze tegenslagen op zee te verwerken. “Ik heb zo’n drie weken vertraging opgelopen”, vertelt de Genkenaar. “Het wordt bang afwachten of ik Zuid-Afrika nog voor het einde van het jaar haal.”

De eerste weken na zijn vertrek moest Ruben vier keer aan land om te schuilen voor stormweer en ongunstige wind: in Spanje, Portugal en Las Palmas. “Dat waren telkens gigantische teleurstellingen. De zeiler in mij wilde doorvaren, maar dan had ik mijzelf en de boot in gevaar gebracht. Ik ben blij dat ik naar het advies van mijn weerman heb geluisterd, want voor hetzelfde geld breekt de mast tijdens zo’n storm en is het einde oefening.”

Zeeziek

Sinds zijn laatste stop op de Canarische Eilanden begin november zat Ruben echter onafgebroken op zee. “Die eerste week in november was afzien: het waaide flink en de zee was erg onstuimig. Doordat ik in Las Palmas aan land was gegaan, moest mijn lichaam weer wennen aan de felle deining. Ik ben zeven dagen lang zeeziek geweest. Ik kon geen gram voedsel binnenhouden, zelfs water drinken was te zwaar voor m’n maag. Na zeven dagen was ik compleet leeg, alle energie was uit mijn lichaam gestroomd. Gelukkig sloeg het weer net op tijd om, waarna ik langzaamaan weer op krachten kon komen. Maar aan opgeven heb ik nooit gedacht.”

De laatste twee weken verliep het leven aan boord nagenoeg vlekkeloos. “Volledig volgens het boekje, al heb ik helaas geen walvissen gezien. Wel veel dolfijnen en vliegende vissen. Ongelooflijk trouwens met welke snelheid die vissen over het water scheuren.”

De komende dagen staat in Brazilië vooral veel rust op het programma. “En lekker eten, want ik heb m’n buik vol van al dat gevriesdroogd voedsel. Geef mij nu maar een paar caipirinha’s en een lekkere Braziliaanse barbecue. Ik ben sinds m’n vertrek heel wat kilo’s kwijt, dus daar ga ik de komende dagen wat aan werken (lacht).”

Volgende dinsdag zet Ruben Normaal gezien weer koers richting Kaapstad.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio