© JEFFREY GAENS

Gedeputeerde dient klacht in tegen afvalkunstenaar

Hasseltse afvalkunstenaar: “Ik hoop juist dat ze me voor rechtbank dagen”

De Hasseltse afvalkunstenaar Toon Eerdekens voegde vorige week donderdag in naam van de provincie een agendapunt toe aan de trefdag van Limburgse Klimaatgemeenten, gisteren in Houthalen. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove dient een klacht in bij het parket en stelt zich burgerlijke partij.

Jan BEX

Gisteren vond in Greenville, Houthalen, de tweede trefdag plaats van Limburgse Klimaatgemeenten. Op de agenda stond niet het punt om de Limburgse carnavalsstoeten een meer duurzaam karakter te geven. Dat kan door carnavalsverenigingen te verbieden gadgets in een plastic verpakking, zoals snoep, uit te gooien vanuit een carnavalswagen.

Dat thema is een dada van de Hasseltse ‘afvalkunstenaar’ Toon Eerdekens. Al jaren vecht hij via zijn ‘kunst’ tegen het zomaar weggooien van plastic op straat en in de natuur. Na vergeefse pogingen bij de provincie om het op de agenda te krijgen van de tweede Trefdag stuurde Eerdekens vorige week donderdag een mail, inclusief logo van Klimaatneutraal Limburg, naar Limburgse Klimaatgemeenten met de boodschap: “Bij vergetelheid werd onderstaand agendapunt niét opgenomen in het programma van onze Trefdag Klimaatgemeenten op 29/11. ... Gelieve daarom onderstaande aanvulling van het programma te noteren: Limburgse gemeenten en duurzaam carnaval (Workshop C1). Meer info: knooppuntmilieu@limburg.be.”

Schriftvervalsing

Dat laatste e-mailadres is een officieel e-mailadres van de provincie Limburg. Een dag later stuurt Eerdekens een e-mail naar milieugedeputeerde Ludwig Vandenhove:“Dank u voor uw vraag! Natuurlijk geef ik u graag de toestemming om mijn video te vertonen op de Limburgse Trefdag Klimaatgemeenten volgende dinsdag. ...

Schriftvervalsing? Vandenhove is in elk geval not amused: “Op deze manier verstoort Eerdekens de uitoefening van mijn functie als gedeputeerde, alsook het functioneren van de dienst Milieu en Natuur zelf van de provincie. Daarom heb ik bij het parket klacht ingediend met de vraag de zaak te onderzoeken en de nodige stappen te ondernemen. Ik wens me in deze ook burgerlijke partij te stellen. Bovendien kondigt hij op zijn Facebookpagina aan dat hij deze week een kruiwagen vol plastic afval in de Maas zal kiepen als het thema niet op de agenda raakt. Ik hoop dat hij zijn gezond verstand gebruikt. Te meer omdat ik in het verleden meermaals mijn goede wil heb getoond.”

Voor de goede zaak

En Toon Eerdekens? Hij is wel amused. “Ik wil dit echt op de agenda krijgen, maar blijkbaar vindt de provincie Limburg dit niet belangrijk genoeg. Nochtans was de trefdag een ideale gelegenheid daarvoor. Het leeft. Mijn video daarover heeft het goed heeft gedaan op Facebook. Ik heb me inderdaad het logo toegeëigend van een Klimaatneutraal Limburg, hoewel ik eerst de vraag had gesteld zonder antwoord te krijgen. Dat ik liet uitschijnen dat de provincie een agendapunt toegevoegd had, vind ik een goede vondst van mezelf. Want dit is een strijd voor de goede zaak, voor een duurzamer Limburg. Ik hoop juist dat ze me voor de rechtbank dagen. Dan krijgt deze juiste zaak alleen maar meer aandacht.”

Bekijk hier de video waar het allemaal om draait:


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio