© Lisa Van Damme; LVD

Tekort aan elektriciteit: België moet waarschijnlijk gascentrales opstarten

Het elektriciteitsaanbod in Europa zou voldoende groot moeten zijn om alle Europese landen van energie te voorzien deze winter, ook al kampt Frankrijk met de laagste nucleaire productie in tien jaar. Dat meldt Entso-E, de Europese hoogspanningsbeheerder, dinsdag. De Belgische netbeheerder Elia sluit niet uit dat het, voor het eerst in de geschiedenis, de strategische reserve zal moeten activeren.

Entso-E blikt jaarlijks vooruit op de winter die voor de deur staat. En de vooruitzichten voor de nucleaire productie zien er niet al te rooskleurig uit. Omwille van veiligheids- of onderhoudsredenen zullen er in december dertien en in januari negen van de 58 kerncentrales in Frankrijk stilliggen. Entso-E verwacht dat dit tot een gespannen situatie kan leiden als de koude intreedt. “De situatie in Frankrijk zou invloed kunnen hebben op de buurlanden.”

Frankrijk is klassiek een uitvoerder van stroom, maar door de verminderde nucleaire capaciteit moet het land nu op piekmomenten stroom invoeren. “Dit is echt een gamechanger voor de energiemarkt in Europa”, zegt Marleen Vanhecke, woordvoerster van Elia. In Frankrijk wordt veel met elektriciteit verwarmd. Per graad dat het kouder wordt, stijgt het elektriciteitsverbruik met 2.400 megawatt.

België voert traditioneel elektriciteit in, ook vanuit Frankrijk. Maar van bij onze zuiderburen kan dit niet meer altijd, met als gevolg dat de Belgische netbeheerder niet uitsluit dat het deze winter -voor het eerst- de strategische reserve zal moeten activeren op piekmomenten. Het gaat om gascentrales in Vilvoorde en Seraing, goed voor 750 megawatt.

Afschakelplan niet nodig

Het gebruik van de strategische reserve kan niet zomaar: enkel om technische reden (als er een onevenwicht is tussen vraag en aanbod) of economische reden (prijspiek vanaf 3.000 MWh). De strategische reserve bestaat al enkele jaren, maar moest nog nooit worden geactiveerd. Elia kan in geval van dreigende schaarste ook een beroep doen op het afschakelplan, maar dat zou deze winter waarschijnlijk niet nodig zijn, luidt het nog.

In december zou normaal kernreactor Doel 3 heropstarten en daarnaast kan België meer elektriciteit importeren uit de buurlanden. Elia heeft dit en vorig jaar immers fors geïnvesteerd in netversterkingen met de buurlanden. De importcapaciteit is verhoogd tot 4.500 megawatt. Maar door de nieuwe situatie in Frankrijk, dat bij momenten ook stroom moet importeren, zijn er recentelijk congestieproblemen vastgesteld.

“Dit is een compleet nieuw gegeven voor ons. Je kan het vergelijken met files op de weg”, geeft de Elia-woordvoerster toe. “Onze technici en die in de buurlanden zijn nu hiermee bezig, om te kijken hoe we de congestieproblemen maximaal kunnen beperken zodat de importmogelijkheden optimaal benut kunnen worden.”