Dr. Marleen Finoulst

Waar of niet waar? “Voorverpakte sla is een ideale voedingsbodem voor salmonella”

Print
Waar of niet waar? “Voorverpakte sla is een ideale voedingsbodem voor salmonella”

Foto: HBVL

Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

FACT

Bacteriën zoals salmonella en E.coli tieren onverwacht goed in zakjes voorgesneden sla, zelfs in de koelkast. Dat blijkt uit een Britse studie. 

CHECK

Wetenschappers van de universiteit van Leicester onderzochten in een laboratorium het gedrag van salmonellabacteriën in verpakkingen met diverse soorten sla- en spinazieblaadjes. Salmonella wordt gelukkig slechts zelden aangetroffen op sla, maar vormt wel een risico voor voedselvergiftiging als de bacteriën de kans krijgen volop te vermenigvuldigen. In een eerste experiment werden sappen uit versneden en gekneusde slablaadjes vermengd met een oplossing met salmonella en 18 uur lang in een temperatuur van 37° C gezet. In een tweede experiment werd de salmonellaoplossing vermengd met steriel water en 2 procent slasappen en dan vijf dagen in de koelkast gezet. In een derde experiment werd een mix van salmonella en slasap 30 minuten aan kamertemperatuur blootgesteld en dan werd de sla gespoeld met water. Er werden gelijkaardige experimenten gedaan met de verpakkingen. 

Zoals verwacht groeide salmonella volop in een omgeving van 37°C. Maar de bacteriën deden dat ook na vijf dagen in de koelkast én op de verpakking zelf. Zelfs na het afspoelen van de sla bleven er nog bacteriën achter. Hoe meer slasappen, hoe meer bacteriën men terugvond. De onderzoekers besloten dat sappen van versneden en gekneusde slablaadjes de groei van salmonella in voorverpakte sla in alle omstandigheden bevorderen. 

Moeten we dan maar geen voorverpakte sla meer kopen? Geen paniek. Sla wordt, zoals alle verse voedingswaren, onder strikt gecontroleerde hygiënische omstandigheden verpakt. In realiteit vindt men in 0 tot 3 procent van de rauw verpakte voedingsmiddelen bacteriën, waaronder salmonella. Het is wel straf dat je deze bacteriën moeilijk weg krijgt: niet in de koelkast en niet door te spoelen. Overigens is niet bekend of voorverpakte sla meer salmonella bevat dan onverpakte en onversneden kropsla.

Want ook op onverpakte groenten kunnen bacteriën zitten (uit de bodem bijvoorbeeld). Maatregelen die je kan nemen om het risico op voedselvergiftiging te beperken: was steeds je handen voor je de sla uit de verpakking haalt, gooi fel gekneusde blaadjes weg, spoel de sla nog eens onder de kraan en volg strikt de data op de verpakking. Bewaar een geopend pak niet langer dan enkele dagen in de koelkast.

20% WAAR

Wanneer voorverpakte sla en spinazie bacteriën bevatten, krijg je die moeilijk weg. De sappen vormen een goede voedingsbodem voor de microben. Maar: voorverpakte sla- en andere blaadjes bevatten zeer zelden bacteriën, dus is er geen reden tot ongerustheid.