Genk zeker van overwintering in Europa League na zege tegen Rapid Wenen

Print
Genk zeker van overwintering in Europa League na zege tegen Rapid Wenen

Foto: JEFFREY GAENS

Racing Genk heeft zich net zoals Anderlecht weten te plaatsen voor de 32ste finales van de Europa League. Het klopte Rapid Wenen met het kleinste verschil. Doordat Sassuolo verloor bij Athletic de Bilbao, zijn Racing Genk en Bilbao gekwalificeerd voor de volgende ronde.

Peter Maes deed beroep op de verwachte namen voor de thuismatch tegen Rapid Wenen. De Limburgers boekten tegen Athletic de Bilbao en Sassuolo een knappe zes op zes en waren uit op revanche voor de 3-2 nederlaag in de Oostenrijkse hoofdstad.

De thuisploeg had zeker in de beginfase het beste van het spel en zag dat vertaald in een voorsprong na een knappe aanval. Bojan Nastic overlapte op links Thomas Buffel, een hoog opverende Leon Bailey torende knap boven zijn man uit en knikte op de kruising. Nikolas Karelis was echter goed gevolgd en tikte de rebound simpel binnen: 1-0. Enkele minuten later verdubbelde blauw-wit de score bijna: Bailey bewees dat hij een landgenoot van Usain Bolt is en sprintte langs de lijn het hele veld over om vervolgens een perfecte voorzet af te leveren voor Karelis. De Griek volleyde de bal via de grond op het dak van het doel.

Daarna verdween het heilige vuur echter uit het spel van de thuisploeg. De Genkies lieten zich in slaap wiegen en mochten blij zijn dat Louis Schaub een mislukt schot van Mario Sonnleitner niet onder controle kreeg, want de aanvaller stond helemaal alleen voor doel. Even terug het gaspedaal induwen, moesten ze bij Genk gedacht hebben, want na de koffie ging de thuisploeg weer op zoek naar de 2-0 tegen de toch mindere Oostenrijkers. Karelis liet echter een dot van een kans liggen en ook Thomas Buffel kreeg de bal er niet in.

Met dichtgeknepen billen

De bevrijdende goal bleef uit en zo moest Genk toch met dichtgeknepen billen de match volmaken. Jakub Brabec ging oliedom in de fout door als laatste man de bal zomaar te verspelen, maar Joelinton trapte de open kans op de benen van de snel uitgekomen Marco Bizot. Even later kwamen de Genkenaars nog eens goed weg toen de 1-1 van Schaub afgekeurd werd wegens een lichte duwfout. In een zenuwachtige slotfase was de grootste kans nog voor de thuisploeg na een mooi solo van Alejandro Pozuelo, maar Leon Bailey knalde zijn voorzet pal op de Rapid-doelman.

Door de zege tegen Rapid Wenen en het verlies van Sassuolo bij Athletic de Bilbao is Racing Genk nu al zeker van overwintering in Europa. Genk blijft groepsleider en heeft negen punten, evenveel als Bilbao. Rapid Wenen en Sassuolo blijven op vijf punten staan. Op de laatste speeldag trekt Genk nog naar Italië.