AA Gent - Braga 2-2

AA Gent heeft lot niet meer in eigen handen na gelijkspel tegen Braga

Print
AA Gent heeft lot niet meer in eigen handen na gelijkspel tegen Braga

Foto: EPA

AA Gent heeft zich niet over Braga naar de tweede plek in groep H kunnen hijsen. In de eigen Ghelamco Arena hadden de Buffalo’s de beste kansen, maar gaven zij ook weer te makkelijk goals weg. Resultaat was een 2-2 gelijkspel en een voorlopige derde plaats. Op de laatste speeldag hebben de Buffalo’s hun lot dus niet meer in eigen handen.

AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck hield enigszins verrassend Brecht Dejaegere en Hannes Van der Bruggen op de bank voor Anderson Esiti en Kenny Saïef. In de spits kreeg Kalifa Coulibaly de voorkeur op Jérémy Perbet.

De Buffalo’s startten de partij met één punt achterstand op het Portugese Braga, hun grootste concurrent voor de tweede plek en bijhorende Europese overwintering. Een zo goed als uitverkochte Ghelamco Arena zag een ondernemend begin van de thuisploeg. Moses Simon testte Braga-keeper Magalhães meteen eens uit en had enkele minuten later helemaal vrijstaand in de zestien altijd de bal moeten krijgen van Danijel Milicevic. Die ging echter voor eigen succes en zag zijn schot via het hoofd van Pinto overzeilen.

Gentenaars weer niet zeker achterin

Braga deed echter volop mee en scoorde bij de eerste echte tegenprik. Ricardo Horta trapte een dwarrelbal en Yannick Thoelen, die weer de voorkeur kreeg op Jacob Rinne, ging in de fout. De Gentse doelman moest de bal lossen en Nikola Stojiljkovic was goed gevolgd om de 0-1 binnen te duwen. Op het halfuur kreeg de thuisploeg dan toch loon naar werken. Eerst werd een schot van Milicevic nog afgeblokt met de hand door Rosic, maar daarna was het toch raak. Renato Neto hield het hoofd koel bij een scrimmage in de box en speelde slim door naar Coulibaly, die uitpakte met een knappe halve omhaal: 1-1!

AA Gent heeft lot niet meer in eigen handen na gelijkspel tegen Braga
Foto: BELGA

AA Gent probeerde meteen op zijn elan door te gaan maar kreeg het deksel weer op de neus. Nana Asare werd te kijk gezet op een lange bal, Thoelen kon het schot van Wilson Eduardo nog keren maar was kansloos op de rebound van Ahmed Hassan, die veel agressiever op de bal was dan Stefan Mitrovic. Enkele minuten later stond het echter alweer gelijk. Dit keer was het aan Magalhães, de doelman van Braga, om in de fout te gaan. De Braziliaan duwde een afgeweken trap van de sterk spelende Renato Neto zomaar in de voeten van Milicevic, die de 2-2 maar voor het induwen had.

Deklat redt dominant Gent na rust

De Gentse defensie bleef er ook na rust niet al te zeker uitzien toen Stojiljkovic helemaal alleen een tegenaanval kon forceren. Thoelen ging goed plat op een overhoekse schuiver, maar weer kon hij de bal niet klemmen en weer reageerde niemand bij Gent attent. Gelukkig voor de Buffalo’s knalde Ricardo Horta loeihard tegen de deklat. Even later kreeg ook de thuisploeg een mooie kans op de voorsprong. Moses Simon was zijn belager te snel af, kwam vanuit een scherpe hoek alleen voor doel maar trapte de bal richting tweede ring. AA Gent bleef het betere van het spel hebben en aandringen, maar Coulibaly trapte ditmaal pal op het hoofd van een Braga-verdediger. Verder kwam de Belgische landskampioen van 2015 echter niet meer, ook al dankzij bijzonder enerverend tijd winnen van de bezoekers.

Door het gelijkspel blijft AA Gent op de derde plaats in groep H, één punt achter Braga. Het al als groepswinnaar geplaatste Shakhtar Donetsk blikte in de andere groepswedstrijd het Turkse Konyaspor in. Als de Oekraïners op de laatste speeldag ook hun laatste match tegen Braga winnen en de Buffalo’s de verraderlijke verplaatsing naar Turkije tot een goed eind kunnen brengen, overwintert AA Gent alsnog in Europa.