Verlaten en uitgebrand gemeenteschooltje gaat tegen de grond

Print
Bilzen - Het verlaten gemeenteschooltje in Munsterbilzen, waarvan het oudste gedeelte stamt uit 1828, gaat deze week tegen de vlakte. Vorig jaar in december werden een drietal jongeren opgemerkt in het leegstaande gebouw aan de Wijngaardstraat. Na het spelen met vuur ging de volledige zolderverdieping en het dak toen op in de vlammen.

“Het gebouw wordt nu volledig gesloopt, nadat de asbestruiming is gebeurd. Het hele terrein inclusief de speelplaats wordt daarna ingezaaid met gras. Er zijn geen plannen op in deze zone woonuitbreiding in te planten.”, stelt schepen van onderwijs, Bruno Steegen.

Het gemeenteschooltje in Munsterbilzen dat 188 jaar geleden van start ging met één lokaaltje werd in een later stadium een populaire jongensschool waar vele generaties ‘Minsterklieten’ hun schooljaren sleten. “In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw werden er meerdere klassen bijgebouwd. Sinds 2006 stond het voorste gebouw leeg op enkele lokalen na die werden ingenomen door de muziekacademie. Door de brand vorig jaar in december veranderde het gebouw echter in een ruïne. Meerdere malen zijn er jongeren aangetroffen die binnendrongen in het verwoeste pand. Een volledige afbraak drong zich op.” stelt schepen van gebouwen, Guido Cleuren. Deze week werd gestart met het asbestonderzoek.

“Vooral in het oudste gedeelte van het schooltje zijn asbestelementen aangetroffen. Na de ruiming hiervan begint de sloop van het voorste gebouw. De schoollokaaltjes aan het andere eind van de speelplaats zijn nog in gebruik door het PSSB en blijven rechtstaan. Het hele terrein wordt ingezaaid met gras voor een mooi groen gebied, we laten 1 boom staan. Voorlopig zijn er geen plannen om in deze zone te bouwen. Misschien dat er interesse komt van de naastgelegen Provinciale school of het Medisch Centrum aan de overzijde. Maar gesprekken zijn hier nog niet rond gevoerd.”, aldus schepen van onderwijs, Bruno Steegen. De afbraakwerken kosten 18.000 euro. In de zaak rond de brandstichting in het schooltje werden vrij snel 3 jongeren opgepakt. Een 19-jarige man legde verklaringen af aan de politie. De zaak zou nog lopende zijn.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio