Meisje (4) dat alleen oversteek naar Europa maakte per toeval herenigd met moeder

Print
Meisje (4) dat alleen oversteek naar Europa maakte per toeval herenigd met moeder

Oumoh met een Italiaanse agente. Foto: AFP

Oumoh werd gered toen ze alleen van Noord-Afrika naar Italië reisde. Niemand bij haar aan boord op het schamele bootje kende het 4-jarige meisje. Door een groot toeval kan het meisje uit Ivoorkust nu toch herenigd worden met haar moeder.

Toen ze werd gered op zee, was Oumoh zo getraumatiseerd dat ze niet eens kon zeggen wie ze was. Ze werd op het Italiaanse eiland Lampedusa opgevangen door Marilena Cefala. Een paar dagen later sprak Cefala met enkele migranten uit Ivoorkust. Om het gesprek rustig te kunnen laten verlopen, gaf ze haar gsm aan een van de kinderen.

Dat meisje bekeek de foto’s op de telefoon en herkende Oumoh. Het Ivoorse gezin had haar in Tunesië ontmoet. Ze konden ook vertellen wie de moeder van Oumoh was. Via een familielid in Frankrijk kon uiteindelijk contact worden opgenomen met de moeder. Zij zat in Tunesië.

De moeder van Oumoh vertelde dat ze met haar dochter was gevlucht uit angst voor genitale verminking bij haar dochter. De vader had geëist dat zijn dochter besneden zou worden. De vrouw had Oumoh bij een kennis achtergelaten in Tunesië om nog enkele spullen thuis te gaan ophalen. Toen die kennis de kans kregen om de oversteek naar Europa te wagen, besloot ze Oumoh mee te nemen, om haar uiteindelijk toch achter te laten.

Een DNA-test zal nu moeten uitwijzen of de vrouw ook echt de moeder van Oumoh is. Als dat het geval is, zullen ze eindelijk herenigd kunnen worden.