Kwart Europeanen vindt dat seks zonder toestemming mag

Print
Kwart Europeanen vindt dat seks zonder toestemming mag

Foto: Kris Hossey

Eén op de vier Europeanen vindt dat seks zonder toestemming van de vrouw geoorloofd is in bepaalde situaties. Dat heeft de Tsjechische EU-commissaris Vera Jourova gezegd bij de lancering van een campagne tegen seksueel misbruik tegen vrouwen.

Als een vrouw dronken is, provocerend gekleed, niet heel duidelijk nee zegt of zich niet verzet, is volgens het een kwart van de Europeanen oké om seks zonder toestemming te hebben. Dat blijkt uit cijfers in een nieuw rapport van Eurobarometer.

Eén op drie ondervraagde vrouwen zegt fysiek of psychisch seksueel geweld te hebben ondervonden sinds haar vijftiende. Dat gebeurd zowel binnen als buiten de huiselijke kring. Eén op twintig vrouwen is slachtoffer van verkrachting. Toch denkt één op vijf Europeanen dat vrouwen vaak misbruik of verkrachting verzinnen of overdrijven.

“Dat moet allemaal stoppen. Genoeg is genoeg”, zo laat de Europese Commissie weten. "Alle vrouwen en meisjes moeten een leven zonder angst of geweld kunnen leiden, in de EU en de rest van de wereld."

Morgen is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Daarom start de Commissie met een campagne, die 10 miljoen euro zal kosten. Jourova spoort slachtoffers van seksueel misbruik aan om altijd aangifte te doen.