Food

Dit is de duurste kaas ter wereld

Print
Dit is de duurste kaas ter wereld

Foto: YouTube

Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro.

De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel ‘pule’ en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic. Hij woont in een boerderij en heeft zon’ driehonderd ezels ter zijn beschikking uit het Zasavica natuurreservaat. Ongeveer twintig ezeltjes produceren melk op hetzelfde moment, wat een van de redenen is waarom de melk zeldzaam is en heel duur om te produceren. Bovendien is voor elke kilogram zo’n 25 liter ezelinnenmelk nodig. De kostprijs daarvan kan oplopen tot 40 pond (47 euro) per liter.

Geheim

Volgens Slobodan is er nog een andere reden waarom de kaas zo duur is. De melk van ezelinnen bevat immers niet voldoende caseïne, een dierlijk eiwit dat de melk doet verdikken, om de kaas op een traditionele manier te maken. De producent heeft een trucje gevonden om de kaas steviger te krijgen. Dat neemt veel tijd in beslag en kost ook wel wat, maar is vooral een goedbewaard geheim.

De franse ezelboer Jean-Francois Wanbeke reageert in vakblad ‘Modern Farmer’ sceptisch op de kaas van ezelinnenmelk en twijfelt zelfs of het product de naam “kaas’ überhaupt waardig is. “We hebben het zelf een keertje geprobeerd, maar het is niet gelukt”, klinkt het.

Gezond

Slobodan is er alvast van overtuigd dat hij een kwalitatief product heeft afgeleverd. De pule, die naar verluidt een beetje smaakt naar de Spaanse kaas Manchego, zit trouwens boordevol gezonde bestanddelen: de creatie is rijk aan eiwitten, calcium en omega 3-vetzuren, die je cardiovasculaire gezondheid ten goede komen. Verder heeft het product anti-allergene eigenschappen een laag vetgehalte en bevat het zestig keer meer vitamine C dan koemelk.

Bekijk hieronder een filmpje van het productieproces van pule.

Niet te missen