Peter Gyselbrecht door onderzoeksrechter vrijgelaten

Print
Peter Gyselbrecht door onderzoeksrechter vrijgelaten

Peter Gyselbrecht. Foto: BELGA

De Brugse onderzoeksrechter heeft Peter Gyselbrecht vrijgelaten in het onderzoek naar de gelekte telefoongesprekken uit de zaak van de kasteelmoord. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. Tegen die beslissing van de onderzoeksrechter is geen beroep mogelijk.

Op donderdag 17 november zond het Canvas-programma ‘Terzake’ telefoongesprekken uit het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens uit. Uit die opnames moest blijken dat het Brugse gerecht zich mogelijk liet beïnvloeden door de familie van het slachtoffer. Het Gentse parket-generaal oordeelde echter dat daar geen sprake van was.

Peter Gyselbrecht bekende maandag in een persmededeling dat hij de bewuste telefoontaps doorspeelde aan de VRT-redactie. “Ik, en ik alleen heb de VRT-redactie de getapte telefoongesprekken bezorgd die te horen waren tijdens de uitzending. Ik heb dit gedaan op eigen initiatief, zonder dat mijn vader André Gyselbrecht dit wist. Ik heb dit gedaan tegen het advies in van meester Johan Platteau, die ik dank tot vandaag mijn advocaat te zijn geweest.”

Machteloosheid

De zoon van dokter Gyselbrecht verklaarde toen dat hij handelde uit machteloosheid. Na bijna vijf jaar onderzoek beschouwt het parket hem immers nog altijd een verdachte. Aan dat verhaal is donderdag opnieuw een hoofdstuk toegevoegd. De raadkamer wilde Gyselbrecht namelijk buiten vervolging stellen, maar het parket ging daar onmiddellijk tegen in beroep. De KI in Gent zal binnen enkele weken de knoop moeten doorhakken.

Dinsdag was Peter Gyselbrecht door de onderzoeksrechter aangehouden voor misbruik van zijn inzagerecht. In het kader van hetzelfde onderzoek werd woensdag ook een huiszoeking uitgevoerd bij VRT-journalist Bart Aerts. De onderzoeksrechter heeft nu geoordeeld dat de aanhouding van Peter Gyselbrecht niet langer noodzakelijk is voor het onderzoek naar de lekken. Hij mag in de loop van de dag de gevangenis verlaten.

In 2012 zat Gyselbrecht al bijna zeven maanden in voorhechtenis voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens.