Monsterboete dreigt voor Kameroense voetballer die fiscale fraude pleegde

Print
Monsterboete dreigt voor Kameroense voetballer die fiscale fraude pleegde

Foto: AP

Het Spaanse parket heeft donderdag tien jaar celstraf en een monsterboete van 18 miljoen euro gevraagd voor de Kameroense topvoetballer Samuel Eto’o. Eto’o wordt vervolgd voor het plegen van fiscale fraude gedurende zijn periode bij FC Barcelona (2004-2009).

Eto’o zou een zakelijke constructie hebben opgezet om een gedeelte van zijn portretrechten niet aan te geven bij de Spaanse fiscus. Die misliep hierdoor een bedrag van om en bij de 3,9 miljoen euro.

“De voetballer simuleerde dat hij deze rechten verkocht aan een bedrijf in Hongarije (waar de invoerrechten bij de laagste in Europa zijn) en eentje in Spanje en dat enkel om belastingen te ontduiken”, legde het parket uit.

Het parket wil dat Eto’o de ontdoken belastingen (3,9 miljoen euro) terugbetaald, aangevuld met interesten en boete (samen 14,3 miljoen euro). Het vordert een celstraf van anderhalf jaar voor het jaar 2006 en drie jaar voor elk jaar erna tot 2009. Tesamen kom dat neer op tien jaar cel.

Andere (ex-)Barcelona-spelers als Lionel Messi, Javier Mascherano, Alexis Sanchez en Adriano kregen in het verleden met soortgelijke juridische problemen af te rekenen.