Limburger vraagt onafhankelijk advies bij verbouwing

Print
Limburger vraagt onafhankelijk advies bij verbouwing

Foto: Dries Luyten

Limburgers hebben duidelijk nood aan onafhankelijk advies bij de verbouwing van hun huis. Dat blijkt uit een enquête van de Universiteit Hasselt, uitgevoerd onder de mensen die een beroep deden op de Huisdokter, een adviesdienst van de provincie. “Maar liefst negen op de tien verbouwers zouden het advies van de Huisdokter aan andere verbouwers aanraden”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove. Sinds begin vorig jaar kregen 695 Limburgers een gratis advies aan huis.

Acht op de tien ondervraagde verbouwers bevestigt dat het advies hen aanzette om beter te isoleren. Twee op de drie ondervraagden zijn binnen het jaar na het advies ook effectief begonnen met de renovatiewerken. De top drie van de werken zijn dakisolatie, vervanging van ramen en gevelisolatie. 65% van de mensen besteedt tussen de 10.000 en 30.000 euro aan de renovatiewerken.

Rapport

Vanaf 2017 start Dubolimburg met een geschreven adviesrapport, waarvoor dan wel betaald moet worden. “Het rapport is een document waarmee de verbouwer de werken beter kan inschatten en gemakkelijker offertes kan opvragen”, aldus Vandenhove. Zo’n renovatierapport kost 75 euro. Inwoners van gemeenten die partner zijn van Dubolimburg betalen maar 25 euro. Dat zijn As, Bilzen, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem, Genk, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Kinrooi, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Opglabbeek, Overpelt, Peer, Tessenderlo, Zonhoven en Zutendaal.