Nieuwe getuigenissen van profvoetballers: “Jeugdcoach misbruikte mij dagelijks sinds mijn 11e”

Print
Nieuwe getuigenissen van profvoetballers: “Jeugdcoach misbruikte mij dagelijks sinds mijn 11e”

Foto: PLI

Het rommelt in de Engelse voetbalwereld. De ene na de andere ex-profvoetballer komt naar buiten met verhalen over misbruik door jeugdtrainers. Aangemoedigd door de straffe getuigenis van Andy Woodward, doen ze hun verhaal. “Ik werd sinds mijn elfde dagelijks misbruikt, en dat vier jaar aan een stuk,” zegt Paul Stewart aan de Daily Mail. Ondertussen zijn er al vier getuigenissen opgedoken over twee verschillende trainers. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het vermoeden dat er een volledig pedofilienetwerk actief was in die tijd, met honderden slachtoffers, blijft groeien.

Paul Stewart: “Ik werd dagelijks misbruikt van mijn 11e tot mijn 15e.”

Nieuwe getuigenissen van profvoetballers: “Jeugdcoach misbruikte mij dagelijks sinds mijn 11e”
Foto: BELGAIMAGE

De voormalig international voor Engeland, Paul Stewart, kwam naar buiten met een gruwelijk verhaal over misbruik in zijn jeugd. Hij was niet het slachtoffer van Bennell, maar wel van een andere, nog onbekende jeugdtrainer. “Ik werd sinds mijn elfde dagelijks seksueel misbruikt, vier jaar aan een stuk,” zo begint de moedige Stewart aan zijn vreselijke getuigenis. Veertig jaar lang hield Stewart zijn verhaal verborgen, zelfs voor zijn famile. Nu, op zijn 52ste, getuigde hij aan de Engelse krant The Mirror.

Stewart werd gesterkt door de getuigenis van Andy Woodward, en besloot om ook zijn verhaal te doen. Hij vreest voor honderden slachtoffers, het vermoeden dat er een heel pedofilienetwerk actief was in het jeugdvoetbal tijdens die periode in het noordwesten van Engeland, groeit. “Het verhaal van Woodward bracht heel wat slechte herinneringen naar boven. Ik wil dat mensen weten hoe moeilijk het is om met zo’n verhaal naar buiten te treden.”

Het misbruik van Paul Stewart begon toen de jeugdtrainer zijn ouders benaderde en beloofde “een ster van hem te maken.”

“Hij zei dat hij mijn familie zou vermoorden als ik er ooit over sprak”

“Een keer, in de auto, begon hij me aan te raken. Hij vroeg of ik eens met de auto wilde rijden. Ik zat met een been aan de kant van het stuur. Dat is wanneer hij me voor het eerst misbruikte. Ik was doodsbang, wist helemaal niet wat ik moest doen. Ik probeerde mijn ouders te zeggen dat ze hem niet mochten binnenlaten, maar wat kon ik doen? Ik was slechts 11 jaar,” zegt een emotionele Stewart. “Het misbruik bleef altijd verergeren. Hij zei dat hij mijn moeder, mijn vader en mijn twee broers zou vermoorden als ik er met iemand over sprak. Als je 11 jaar bent, geloof je dat.”

De trainer vertelde zijn ouders dat hij moest trainen op een bepaald aspect van het voetbal, zoals passen of balcontrole. Het was een excuus om hem apart mee te nemen en te misbruiken, in de auto of bij hem thuis. “Er was nog een jongen in het team, de trainer liet ons samen seksuele acties uitvoeren op hem,” zegt Stewart. “Een andere jongen in het team, die vier jaar ouder was dan ik, werd ook misbruikt door de trainer. Hij vertelde me dat toen we elkaar tegenkwamen als volwassenen.”

Problemen met drank en drugs

“De mentale littekens zorgden ervoor dat ik ook problemen kreeg met drank en drugs. Ik weet nu dat het een gewenningsproces was, het misbruik werd steeds erger en erger.” Paul Stewart merkte dat er enkele jeugdspelers weigerden om met de coach mee te gaan in de auto. Wanneer anderen een lift kregen, was Stewart altijd de laatste die de auto mocht verlaten, zodat zijn misbruiker alleen was met hem.

De pedofiele coach nam Stewart ook mee naar de bowling, of hij liet foto’s maken van hen beide. Op die manier charmeerde de trainer Pauls ouders, die gemakkelijk geloofden dat hij in veilige handen was. “Hij was een monster, hij bedreigde mij constant. Als ik niet goed voetbalde, bedreigde hij me met geweld en seksueel misbruik.”

“Ik bleef voetballen, dan was ik tenminste 90 minuten weg van hem”

De voormalig spits en middenvelder barst in tranen uit. “Hij nam ons soms mee naar voetbaltoernooien, mijn broers waren daar ook. Hij misbruikte mij daar en zei dat hij hen zou vermoorden als ik iets zei. Mijn broers zijn ouder, maar hij stelde voor om hen te misbruiken terwijl we daar waren. Op die manier kon hij doen wat hij deed.”

Toch bleef Paul Stewart voetballen. “Op den duur was dat een vlucht van hem. Negentig minuten lang volledig weg van hem.” Stewart claimt dat zijn coach hem ook vertelde over het misbruik van Barry Bennell, die in 1998 en vorig jaar opnieuw veroordeeld werd voor pedofilie, om hem ervan te overtuigen dat het overal gebeurde. “Hij vertelde me dat Barry het deed met kinderen waartegen we moesten spelen. Ik denk dat ik toen 12 of 13 jaar oud was. Hij probeerde me ervan te overtuigen dat het normaal was.”

Jaren geen affectie kunnen tonen

Een keer probeerde hij weg te komen van de dader, door weg te lopen, maar tevergeefs. De zieke aanrandingen hebben hem beroofd van zijn jeugd, zegt Stewart. Hij heeft er tot op vandaag moeite mee om affectie te tonen aan zijn familie. Hij stortte volledig in toen hij vertelde dat hij zijn vrouw 29 jaar lang niet kon knuffelen. Hij kon zijn kinderen ook nooit vertellen dat hij hen graag zag als gevolg van het misbruik in zijn jeugd.

“Ik wil veranderen. Ik word binnenkort opa, het eerste kleinkind is onderweg. Ik wil affectie kunnen tonen. Daar heb ik het moeilijk mee, niemand kan een emotionele band met mij aangaan. Ik mag van geluk spreken dat ik een sterke familie heb die heel begripvol is. Anders zou ik niet weten of ik hier nu nog zat.”

“Ik moest de waarheid van wat er allemaal met mij gebeurd is, vertellen, in de hoop te voorkomen dat iemand hetzelfde doet. Als andere mensen door mijn verhaal naar buiten treden, dan is het de moeite waard geweest,” besluit Stewart.

Steve Walters: “Bennell stuurde me een brief vanuit de gevangenis om te vragen of ik hem wat geld kon lenen. De arrogantie!”

Steve Walters is, net als Andy Woodward, een slachtoffer van Barry Bennell. Hij doet zijn verhaal, meer dan dertig jaar na de feiten, aan de Britse krant The Guardian. “Ik wil het verleden achter me laten en ik weet dat dit me zal helpen. Het was ondraaglijk, maar door het verhaal van Andy Woodward te lezen is er al een enorme last van mijn schouders gevallen. Ik moet dit doen, en ook ik hoop dat anderen het voorbeeld zullen volgen door hun verhaal te delen,” zegt Walters.

Walters won in 1984 een toernooi op voetbalkamp, hij won met zijn team een training bij Manchester United. Bennell stond aan de zijlijn en hield Walters in het oog. “Hij was net weg bij Manchester City en begon bij Crewe,” zegt Walters.

“Beste coach die er was”

“In het begin mocht ik bij Crewe spelen tijdens de vakanties en om het weekend. Soms mocht ik in zijn huis slapen. Voor mij was hij de beste coach die er was. Hij deed trucjes met de bal die ik nooit eerder gezien heb. Alles aan hem was zo indrukwekkend, hij zorgde er altijd voor dat iedereen zich speciaal voelde. Hij beloofde dat hij me een betere speler zou maken en dat ik de beste jonge middenvelder was die hij ooit zag. Hij zou me helpen om voor Engeland te gaan spelen, en ik geloofde hem.”

Walters weet nog goed de eerste keer dat Bennell iets probeerde. “Ik werd een beetje kwaad op hem. Het was donker in de kamer en ik sliep bovenaan in het stapelbed. Ik zei dat hij weg moest gaan, en toen is er een eindje niets meer gebeurd. Hij was me aan het testen, twee of drie maanden later begon het opnieuw. Ik wou dat ik de klok kon terugdraaien, maar ik was nog zo jong. Ik voelde me als verlamd,” zegt Walters.

Ernstige bloedziekte

Het misbruik duurde ongeveer een jaar, toen Walters 14 was ging Bennell naar een volgend slachtoffer. Op zijn zeventiende kreeg hij de diagnose van een ernstige bloedziekte. “Ik was ziek voor zo’n vijf maanden. Ik kreeg na een paar jaar te horen dat ik niet meer mocht voetballen. De ziekte blijft enkele jaren in het lichaam. Het is een seksueel overdraagbare ziekte, dus het is mogelijk dat ik het van hem gekregen heb. Ik moet voor altijd met de twijfel leven of hij mij die ziekte heeft aangedaan.”

Walters bleef voetballen, maar op een lager niveau. Hij speelde onder meer voor het semi-professionele team van Engeland, maar er bleef altijd een risico dat zijn lichaam moeilijk zou doen. “De ziekte kon op gelijk welk moment plots opkomen.” Walters had ook last van paniekaanvallen. “Op een bepaald moment dacht ik dat ik een hartaanval kreeg, maar het was pure paniek . Mijn vader vond me thuis in Crewe, ik lag te trillen op de grond. Ik moest enkele dagen naar het ziekenhuis.”

Emotionele chantage en geweld

Bennell hield de controle op de jonge spelers met emotionele chantage en dreigen met geweld. “Een keer speelden we slecht tegen Manchester United. Hij dropte ons 24 kilometer van Crewe en wees. ‘Daar ligt Crewe,’ zei hij, ‘zoek zelf de weg maar naar huis’. Het enige probleem was, hij wees in de verkeerde richting. Het duurde negen uur voor we terug thuis waren, we waren nog maar kinderen.”

Zelfs in de gevangenis bleef Bennell een invloed uitoefenen. Walters was een van de voetballers die een brief ontving van de veroordeelde pedofiel. “In zijn brief vroeg hij of ik kon helpen door hem wat geld te sturen. Ik heb hem meteen in duizend stukjes verscheurd. Hoe kan hij mij dat zelfs vragen, dacht ik. De arrogantie!”

David White: “Ik besef nu pas dat de acties van Bennell veel verder strekken dan ik toen dacht”

David White is het derde slachtoffer van Bennett die uit de anonimiteit is getreden. Hij speelde onder meer voor Manchester City en de U21 van Engeland.

White begon zijn carrière bij de Salford Boys, voor hij de overstap maakte naar de jeugd van Manchester City. Hij speelde in een team van junioren, met Barry Bennell als coach. White reageert in een officieel statement. “Gezien de recente verhalen in de media wil ik graag bevestigen dat ik seksueel misbruikt werd door mijn voormalige coach Bennell, op het einde van de jaren 70 en het begin van de jaren 80. Het misbruik gebeurde toen ik bij Whitehill FC Junior in Manchester speelde.”

“Om verschillende redenen hield ik de vreselijke gebeurtenissen geheim voor mijn familie en vrienden. Ik dacht dat ik het verleden achter me kon laten dankzij mijn latere voetbalcarrière, maar ik besef nu dat de acties van Bennell veel verder strekken dan ik toen dacht.”

Gelukkig voor White raakte hij op tijd weg bij Bennell. “Door omstandigheden kon ik aan het misbruik ontsnappen voor het volledig escaleerde. Ik heb respect voor Andy Woodward, Steve Walters en Paul Stewart omdat ze zo moedig zijn om hun persoonlijke tragedies te delen. Het fysieke misbruik die zij en anderen moesten ondergaan was zeker meer extreem en van langere duur dan wat ik heb meegemaakt.”

White verzamelt zijn memoires in een boek, om het verhaal te vertellen met zijn eigen woorden. “Het proces van een boek schrijven was soms pijnlijk, maar zorgde altijd voor een psychologische opluchting en was ontzettend bevrijdend. Ik voel me absoluut niet moedig. Ik ben opgelucht dat ik eindelijk mijn verhaal kan vertellen.”

Andy Woodward: “Trainer misbruikte mij als kind en trouwde met mijn zus”

De nieuwe getuigenissen komen er naar aanleiding van het verhaal van Andy Woodward. Hij vertelde vorige week in de Britse krant The Guardian hoe zijn jeugdtrainer hem misbruikte. Woodward was 11 toen hij werd opgemerkt door talentscout Barry Bennell. Hij werd uitgenodigd om voor een van zijn teams te trainen en bleef bij Bennell thuis slapen. “Het was alsof ik een schat gevonden had, mijn kinderdroom ging in vervulling,” zegt Woodward. Hij bleef me maar complimentjes geven, en ik droomde ervan om profvoetballer te worden. Je mag bij mij blijven, zei hij, ik kan dat allemaal voor je regelen. Hij had de reputatie van beste jeugdtrainer van het land. Dus bleef ik tijdens de weekends en in de zomervakantie, ik spijbelde soms van school. Ik mocht naar de matchen van Crewe met hem. Hij viel op jongens met donker haar. Ik was nog een kind, ik vertrouwde hem.”

Bennell begon ook een relatie met de 16-jarige zus van Woodward, die toen zelf 14 was. “Het leeftijdsverschil was groot, dus Bennell wilde eerst niet dat anderen van de relatie afwisten. Hij zei me dat ik nooit meer zou voetballen als ik ook maar iets zei. Ik was doodsbang, hij had de volledige controle over mij op dat moment. Het was een dubbele kaakslag voor mij. Soms wilde hij me zelfs misbruiken terwijl mijn zus in hetzelfde huis aanwezig was. Later wist de familie het wel en kwam hij elke zondag mee-eten. Hij zat te lachen, grapjes te maken met mijn ouders, terwijl ik in stilte aan het lijden was.”

In 1991 trouwde Bennell met de zus van Woodward. “Ik was verplicht om naar het huwelijk te gaan, in de kerk te staan terwijl ik eigenlijk zijn keel wilde uitkrabben. Het was een marteling, dat is de enige manier om het te beschrijven.”