Advocaten kasteelmoord reageren tevreden: “Eerste stap naar eerlijk, transparant en grondig proces”

Print
Advocaten kasteelmoord reageren tevreden: “Eerste stap naar eerlijk, transparant en grondig proces”

Foto: Kurt Desplenter

De Brugse raadkamer heeft vier verdachten naar de Gentse KI verwezen voor de moord op Stijn Saelens. Dat brengt het assisenproces waar de verdediging op hoopt een stap dichterbij. “Ik ben zeer opgelucht en tegelijk heel blij voor Peter Gyselbrecht”, aldus meester Johan Platteau. De zoon van dokter André Gyselbrecht werd buiten vervolging gesteld.

“Ik ben zeer opgelucht met deze beslissing van de raadkamer. U weet dat ik een groot voorstander ben van het assisenhof, en zeker in deze zaak”, zegt meester Platteau. Uiteindelijk zal de KI in Gent de knoop wel moeten doorhakken. “Het is al een belangrijke eerste stap dat het parket eens niet krijgt wat ze willen. Het is de eerste stap naar een eerlijk, transparant en grondig proces voor het hof van assisen.”

Advocaten kasteelmoord reageren tevreden: “Eerste stap naar eerlijk, transparant en grondig proces”
Johan Plateau met André Gyselbrecht Foto: BELGA

Tot vorige week nam meester Platteau ook de verdediging van Peter Gyselbrecht op zich. “Ik ben ook heel blij dat voor die jongen de miserie stopt, dat hij eindelijk kan verdergaan met zijn leven.”

Peter Gyselbrecht

De raadkamer besliste om zoon Gyselbrecht niet verder te vervolgen. “Ik ben zeer opgetogen met die beslissing. Het is ook zeer terecht, er is tegen die man inderdaad geen enkel bewijs”, zegt advocaat Gert Warson. “Ik hoop dat het parket niet in beroep gaat.”

Peter Gyselbrecht zat in 2012 bijna zeven maanden in voorhechtenis. Sinds dinsdag zit hij weer in de cel omdat hij telefoontaps uit het dossier aan de VRT lekte. “Hij heeft daar paniekvoetbal gespeeld. Mijn cliënt voelde zich oneerlijk en onfair bejegend. Hij had erop gerekend dat het parket voor hem de buitenvervolgingstelling ging vragen”, aldus Warson.

Pierre Serry

Ook de advocaten van Pierre Serry stuurden aan op een proces voor het hof van assisen. “Ik ben uiteraard tevreden met die beslissing, vooral omdat een verwijzing naar de correctionele rechtbank zo goed als definitief was geweest”, aldus meester Kris Vincke. “Anderzijds moeten we afwachten wat de KI zal beslissen, dit was slechts een tussenstap.”

Tegelijk wil de raadkamer Peter Gyselbrecht buiten vervolging stellen. “Daar ben ik eigenlijk wel blij om. Het parket had zijn vervolging niet moeten vragen. Ik hoop dat het voor hem nu afgelopen is”, zegt Vincke nog.

Franciscus L.

Advocaten kasteelmoord reageren tevreden: “Eerste stap naar eerlijk, transparant en grondig proces”
Advocaat Frank Scheerlinck Foto: Foto Kurt

De ondertussen overleden Eindhovenaar Antonius van Bommel werd eind januari 2013 ontmaskerd als uitvoerder van de kasteelmoord. Zijn neef Franciscus L. zou hem die bewuste dag naar het kasteel gevoerd hebben. De Tilburger blijft erbij dat hij niet wist wat zijn oom in Wingene ging doen. Bij het ronselen van de huurmoordenaar zou ook de Zeeuw Evert d.C. een rol gespeeld hebben.

“Ik ben heel tevreden over de mooie beslissing van de raadkamer, ook over de argumenten die aanvaard zijn”, reageert meester Frank Scheerlinck, de advocaat van Franciscus L.. “Men mag niet zomaar ‘pour le besoin de la cause’ verzachtende omstandigheden gebruiken om een zaak naar de correctionele rechtbank te kunnen sturen. Ook de buitenvervolgingstelling van Peter Gyselbrecht is een moedige, maar juiste beslissing.”

Volgens de advocaat van Franciscus L. is een assisenproces de geschikte manier om dit proces te voeren. “Professionele rechters leveren ook goed werk. Op assisen moeten echter ook de onderzoeksrechter en de politiemensen getuigen. Dat is heel nuttig in de zoektocht naar de waarheid. Ik ben blij dat vandaag is aangetoond dat niet elke magistraat assisen een lachertje vindt.”

Familie Saelens

Advocaten kasteelmoord reageren tevreden: “Eerste stap naar eerlijk, transparant en grondig proces”
Advocaat Jan Leysen Foto: Foto Kurt

De advocaten van de familie van slachtoffer Stijn Saelens reageren iets minder enthousiast op de beslissing om het proces voor assisen te voeren. “We gaan kijken welke positie het parket-generaal en de KI zullen innemen. Het is duidelijk dat wij liever een correctioneel proces zouden hebben, omdat dat veel serener zou verlopen. Wij zijn niet bang van assisen, maar het zou wel langer duren”, aldus meester Jan Leysen.

Op donderdag 17 november zond het Canvas-programma Terzake getapte telefoongesprekken uit het dossier van de kasteelmoord uit. Zo was er onder andere een vertrouwelijk gesprek te horen tussen meester Leysen en de vader van Stijn Saelens. De volgende dag kondigde de advocaat aan om hiertegen een klacht te overwegen. “Voorlopig gaan we daar zelf geen stappen in ondernemen, aangezien de zaak sowieso al wordt onderzocht.”