Latem Motors loopt schadevergoeding van 11 miljoen euro mis

Print
Latem Motors loopt schadevergoeding van 11 miljoen euro mis

Foto: AFP

De garage Latem Motors uit Sint-Martens-Latem krijgt geen schadevergoeding van 11 miljoen euro nadat verdeler D’Ieteren Auto de concessie stopzette. Dat heeft de Gentse rechtbank van koophandel donderdag beslist. Latem Motors moet D’Ieteren daarentegen 110.000 euro schadevergoeding betalen voor laattijdig betaalde facturen.

De Tijd berichtte donderdag over de rechtszaak die autodealer Philippe Schotte van Latem Motors tegen D’Ieteren was gestart. Schotte baatte lange tijd de Audi-garage in Sint-Martens-Latem uit, maar toen hij zijn zaak weigerde te verkopen aan MIG Motors, de toekomstige market area leader in Gent, zette D’Ieteren de concessie stop. Schotte eiste daarop 11 miljoen euro schadevergoeding, zo schreef de krant.

Latem Motors loopt schadevergoeding van 11 miljoen euro mis
Latem Motors. Foto: fvv

Toelaatbaar maar ongegrond

De rechtbank van koophandel beoordeelde de hoofdeisen van Latem Motors echter als “toelaatbaar maar ongegrond”. Latem Motors had een billijke opzegvergoeding van 6,7 miljoen euro, een billijke bijkomende vergoeding van 3,6 miljoen euro en een overnamevergoeding van 434.000 gevorderd, maar de rechtbank wees dat af. De rechtbank van koophandel stelde wel een bedrijfsrevisor aan alvorens uitspraak te doen over de door Latem Motors gevraagde “commissies, bonussen, marges en garantiewerken” aan D’Ieteren.

Schadevergoeding

Latem Motors werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 110.000 euro als “schadevergoeding op laattijdig betaalde facturen”. D’Ieteren krijgt ook een provisionele schadevergoeding van 1 euro op “voor D’Ieteren concreet te bewijzen schade die ze leed naar aanleiding van de beëindiging op 29 mei 2015 van de concessieovereenkomst”. De zaak werd daarvoor en voor het onderzoek van de bedrijfsrevisor onbepaald uitgesteld.