Zusterpartij CSU eist beperkte immigratie van Merkels CDU

Print
Zusterpartij CSU eist beperkte immigratie van Merkels CDU

Foto: Photo News

De CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, maakt verdere steun aan de partij van bondskanselier Angela Merkel afhankelijk van het decreteren van een beperking van de jaarlijkse toevloed aan migranten in Duitsland tot 200.000 personen. Dat heeft de leider van de Christelijk-Sociale Unie en premier van Beieren, Horst Seehofer, donderdag in de krant Augsburger Allgemeine gezegd. Seehofer gaat al een tijdje met Merkel in de clinch wat het migratiebeleid betreft en probeert, nu Merkel heeft bekendgemaakt een nieuwe termijn na te streven, zijn troeven uit te spelen.

Om het cijfer van 200.000 te halen, zal een flinke inspanning nodig zijn. Vorig jaar werd gevreesd voor meer dan een miljoen migranten, maar dat bleek een serieuze overschatting. Dit jaar zal het aantal migranten afklokken op ongeveer 300.000.

Behalve druk op Merkel zetten, heeft Seehofer natuurlijk ook de gunst van zijn eigen achterban in het hoofd. De CSU staat politiek beduidend rechtser dan de CDU. Seehofer zei ook de “moeilijkste tien maanden voor de ‘Union’ (CDU plus CSU) in tientallen jaren” te verwachten. CDU en CSU vormen al van vlak na de Tweede Wereldoorlog een alliantie. In die tijd is de ‘Union’ nooit zo onder druk van de rechterflank van de zusterpartij gekomen als nu. En op die rechterflank dreigt de relatief nieuwe partij Alternative für Deutschland (AfD) stemmen van de Unie af te snoepen, met name in de oostelijke deelstaten.