Volgt na de Brexit ook de Oexit?

Print
Volgt na de Brexit ook de Oexit?

Foto: AP

De Oostenrijkse extreemrechtse presidentskandidaat Norbert Hofer heeft aangegeven dat hij misschien wel een referendum over het Oostenrijks lidmaatschap van de Europese Unie zal organiseren. In een interview met BBC zegt Hofer dat hij niet meteen voorstander is van een Oexit, maar dat het in bepaalde scenario’s toch zal gebeuren.

Op vier december trekken de Oostenrijkers opnieuw naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De presidentsverkiezingen van mei moeten worden overgedaan na een uitspraak van het hooggerechtshof. Toen won de onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen nipt. Ook nu wordt het opnieuw een nek-aan-nekrace, zo voorspellen de peilingen.

Hofer, de kandidaat van de FPÖ en mogelijk de eerste extreemrechtse president in Europa, zei aan de BBC dat de EU belangrijk is voor Oostenrijk maar dat hij ook een “betere EU” wil. De hele verkiezingscampagne houdt Hofer al vol dat een stem voor hem geen stem voor een Oexit is. Nu geeft hij toch twee scenario’s waarin dat wel het geval zou zijn. Als Turkije lid wordt van de EU, zal hij een referendum organiseren. Hofer staat bekend als anti-islam. “Islam is geen deel van onze waarden”, zo meent hij.

Een ander scenario is dat waarbij de EU meer wordt gecentraliseerd als antwoord op de Brexit. “Als de macht van de nationale parlementen wordt verkleind en de EU wordt bestuurd als een staat, dan organiseer ik een referendum. Dat zou immers tot een grondwettelijke verandering leiden”, zegt Hofer.

Geest van Brexit

Ook in andere Europese landen waart de geest van de Brexit rond. Onder meer in Nederland, met de PVV van Geert Wilders, en Frankrijk, met het Front National van Marine Le Pen, wordt gesproken over zo’n uitstap.