Fit & Gezond

Wakker worden? Eet eens een ijsje als ontbijt

Print
Wakker worden? Eet eens een ijsje als ontbijt

Een ijsje als ontbijt? Als het aan de Japanse wetenschapper Yoshihiko Koga ligt, dan kan het geen kwaad. Integendeel: het zou ons meteen klaarwakker maken.

Yoshihiko Koga, professor psychologie aan de Kyorin University in Tokio, suggereert dat een ijsje als ontbijt ons alerter kan maken en dus een boost geeft aan onze mentale prestaties. Die conclusie baseert hij op een reeks testjes die hij uitvoerde.

Hij liet een groep proefpersonen meteen na het ontwaken drie lepels ijs eten, een andere groep kreeg geen ijsje. Iedereen moest ’s ochtends ook enkele denkoefeningen maken op een computer. Wat blijkt? De mensen die een ijsje aten, konden de informatie op de computerschermen beter verwerken en hadden een sneller reactievermogen.

Koga liet de proefpersonen na het ontwaken ook ijskoud water drinken en zag een gelijkaardig effect, maar in mindere mate. De onderzoeker denkt dat de combinatie van suiker en koude in het ijs de mentale fitheid kan triggeren, maar meer onderzoek is nodig om het fenomeen helemaal te ontrafelen. Zo valt te betwijfelen dat elke ochtend een ijsje eten in het voordeel zal spelen van je algemene gezondheid.

Niet te missen