Nederlandse arts werkt zonder geldig diploma maar krijgt geen straf

Print
Nederlandse arts werkt zonder geldig diploma maar krijgt geen straf

Themabeeld Foto: IMAGEGLOBE

Genk -

Een Nederlandse arts en drie Nederlandse verpleegkundigen werkten in 2013 zonder geldig diploma in de wellnesskliniek in Genk. Toch kregen ze geen straf van de rechter ook al vroeg de procureur boetes tot 30.000 euro. “Ze creëren een ongelooflijk gevaarlijke situatie voor de patiënten”, aldus het OM. Ook de bestuurder van de onderneming kreeg de opschorting.

Toen de 61-jarige Nederlandse arts een openstaande vacature voor anesthesist tegenkwam in de wellnesskliniek in Genk, waagde hij zijn kans. Met een Zuid-Afrikaans diploma op zak maar zonder wettige erkenning in België, bood hij zich aan. Hij werd meteen in dienst genomen, net als drie verpleegkundigen die in dezelfde situatie zaten.

De wellnesskliniek beloofde tijdens de sollicitatie dat ze de Nederlanders zouden helpen met hun inschrijving bij de Belgische Orde van geneesheren. In afwachting mochten ze al aan de slag gaan. Operatiekamers, consultatieruimtes, wachtzalen en medisch materiaal werden meteen ter beschikking gesteld. De regularisering gebeurde echter niet.

Anesthesist

Uiteindelijk werd de anesthesist verraden door een jaloerse collega omdat deze een dunner loonbriefje had dan de zestiger, zegt zijn raadsman. “Maar het is niet zo dat dit alles medisch onaanvaardbaar was. Mijn cliënt genoot een hoog gespecialiseerde opleiding in Zuid-Afrika, dat is zelfs op het allerhoogste niveau ter wereld. In Nederland kon hij zonder problemen aan de slag, maar in België telt het diploma niet zomaar.” Toch zou hij nooit een patiënt in gevaar hebben gebracht, zoals het OM tijdens haar pleidooi opwierp. “Naar gezondheidszorg maakt dit papiertje geen enkel verschil. Hij is een zeer goede dokter en perfect anesthesist. Dit dossier is zwaar opgeblazen”, aldus de advocaat van de arts.

De beklaagden werden door de rechter uiteindelijk schuldig bevonden maar kregen de gunst van de opschorting, waardoor ze geen straf opgelegd krijgen. Ondertussen zouden alle formaliteiten in orde gebracht zijn.