Tweede voortvluchtige Belg van ‘Most Wanted’-lijst opgepakt

Print
Tweede voortvluchtige Belg van ‘Most Wanted’-lijst opgepakt

Gabriel Fodderie Foto: rr

De Nederlandse politie heeft woensdag in Almere een 31-jarige voortvluchtige Belg aangehouden. Het gaat om Gabriel Fodderie. Hij stond op de ‘Most Wanted’-lijst die een paar weken geleden verspreid werd door de federale politie.

Een speciaal Nederlands politieteam, FastNL, kon de verblijfplaats van Fodderie achterhalen. Hij verbleef bij een Nederlandse vrouw. De arrestatie gebeurde nadat de politie hem herkende in een viswinkel. Fodderie was net na de lancering van de Most Wanted-lijst naar Nederland gevlucht.

“Er werd onmiddellijk intensief en onafgebroken samengewerkt tussen de FAST-teams van België en Nederland”, zo klinkt het bij de Federale politie. “Deze samenwerking resulteerde dus op woensdag 23 november 2016 in de arrestatie van de voortvluchtige crimineel in een appartementsgebouw in Almere.”

“Website levert resultaten op”

Minister van Justitie Koen Geens reageerde intussen op de arrestatie. “ Ik ondersteun ten volle de inspanningen van het FAST team van de federale politie en de website levert resultaten op. Het is dus ook de hoogste tijd dat we werk maken van een uitbreiding van de bijzondere opsporingsmethoden om voortvluchtige criminelen op te sporen.”

Stadsbende

Fodderie, die lid was van stadsbende Black Demolitions, was in 2009 betrokken bij een vechtpartij tussen straatbendes in Brussel. Hij heeft toen een man tot twee keer toe gestoken met een keukenmes, waarna het slachtoffer overleed.

De 31-jarige Fodderie werd daarnaast ook nog gezocht voor een diefstal met geweld in 2012. Bij een overval in een woning zette hij onder andere het mes op de keel van een van de bewoners.

De man werd tot 10 jaar veroordeeld voor vrijwillige doodslag voor de steekpartij in Brussel. Nadien kreeg hij ook nog 5 jaar voor de brutale home-jacking, maar Fodderie was dus voortvluchtig.

Gabriel Fodderie is de tweede crimineel die op de ‘Most Wanted’-lijst stond van de Belgische politie die nu kon opgepakt worden. Die lijst werd begin deze maand gelanceerd. Amper een paar nadat de website met de lijst op werd gepubliceerd, kon al meteen één voortvluchtige worden opgepakt.