Beauty

Van mascara tot lippenstift: zo lang gaat cosmetica mee

Print
Van mascara tot lippenstift: zo lang gaat cosmetica mee

Foto: Shutterstock

De Australische consumentenwaakhond Choice heeft zich over de houdbaarheidsdatum van make-up gebogen. Uit de analyse blijkt dat cosmetica vaak minder lang meegaat dat gedacht. Mascara is al na drie maanden aan vervanging toe.

Ben je de trotse eigenares van een heleboel nagellakjes? Dan bestaat de kans dat veel van de lakjes eigenlijk al over hun houdbaarheidsdatum heen zijn. Een open flesje gaat maximum een half jaar mee. Hetzelfde geldt voor zonnecrème en hydraterende crèmes. Ongeopend blijven de producten wel langer houdbaar: tot drie jaar.

Met mascara kan je het minst lang verder. Volgens consumentenwaakhond vervalt die al na drie maanden. Het is dus goed mogelijk dat je elke ochtend een laagje mascara aanbrengt die al niet meer van optimale kwaliteit is. Lippenstiftjes en gloss hebben een veel langere houdbaarheidsdatum. Geopend kan je ze vlot een jaar gebruiken, ongeopend gaan ze gemiddeld vijf jaar mee.

Uit het onderzoek blijkt dat lip- en oogpotloden een goede investering zijn. Die worden nooit slecht en kan je dus jaren dag na dag gebruiken. "Producten die natuurlijke bestanddelen bevatten vervallen sneller dan producten met olie of alcohol”, zegt chemicus Ric Williams. “Producten in pompjes gaan doorgaans ook langer mee dan cosmetica in potjes. Daar moet je in met je vingers, waardoor er meer bacteriën in komen”, klinkt het.

Hoe je kan testen of je cosmetica vervallen is? Meestal zal je tijdens het opmaken opmerken dat het eindresultaat niet meer is zoals het moet zijn. In het ergste geval krijg je last van huidirritaties of een andere allergische reactie.

Een lijst met producten en hun vervaldatum, eens geopend

Deodorants: zes maanden

Zonnecrème: zes maanden

Hydraterende crèmes: zes maanden

Lippenstift en gloss: een jaar

Fond de teint: zes maanden

Mascara en vloeibare eyeliner: drie maanden

Nagellak: zes maanden

Nagellak remover: nooit vervallen

Zelfbruiner: zes maanden

Shampoo en conditioner: zes maanden

Lip- en oogpotloden: nooit vervallen

Niet te missen