Freddie Mercury 25 jaar dood: dit zijn de beste nummers van ‘De Grote Komediant’

Print
Freddie Mercury 25 jaar dood: dit zijn de beste nummers van ‘De Grote Komediant’

Foto: AP

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de muziekwereld afscheid nam van een van de grootste pop- en rockzangers ooit. Farrokh Bulsara, beter bekend onder zijn artiestennaam Freddie Mercury, stierf op 24 november 1991. De zanger van Queen had aids en overleed uiteindelijk op 45-jarige leeftijd aan een longontsteking.

Over het leven van Freddie Mercury is al veel geschreven. Wij herdenken hem vandaag liever met enkele van zijn beste nummers. Onze top-5!

De eerste klassieker: ‘Bohemian Rhapsody’

Freddie Mercury bracht met ‘Bohemian Rhapsody’ pop, rock - en dan vooral dankzij het gitaarwerk van Brian May! - en opera in 1975 één nummer. Na meer dan dertig jaar zijn de meningen over de single van Queen nog altijd verdeeld. De een vindt het een draak van een nummer, de ander stemt het jaar na jaar naar de hoogste regionen van de overzichtslijstjes met muziekklassiekers.

Energieke Freddie in Vorst Nationaal: ‘Don’t Stop Me Now’

Een up tempo nummer dat na een kwarteeuw nog geregeld opduikt in reclamespots en op feestjes, en een nummer dat door de kijkers van het populaire BBC-programma ‘Top Gear’ verkozen werd tot beste nummer ooit voor in de wagen. ‘Don’t Stop Me Now’, dat Freddie in 1978 had geschreven voor het Queen-album ‘Jazz’, was na de release nochtans niet meteen een groot succes. In de Britse hitlijsten haalde het nauwelijks de top-10. De video ervan werd in 1979 opgenomen in Vorst Nationaal.

Wereldhit in 10 minuten: ‘Crazy Little Thing Called Love’

In 1979 bewees Freddie Mercury nog maar eens wat voor een muzikaal genie hij was door op “vijf à tien minuten” een deuntje te componeren dat uiteindelijk een wereldhit werd. Het rockabilly-nummer ‘Crazy Little Thing Called Love’ stond bovenaan de hitlijsten in tientallen landen en werd gecoverd door artiesten als Robert Plant (Led Zeppelin), Brian Setzer (Stray Cats), Diana Ross (The Supremes), Maroon 5 en Michael Bublé. Leuk detail: dankzij ‘Crazy Little Thing Called Love’ begon Freddie ook live gitaar te spelen tijdens optredens met Queen.

De dood tegemoet zingen: ‘Who Wants to Live Forever’

In het najaar van 1986 kreeg de zanger te horen dat hij besmet was met hiv. In september van datzelfde jaar bracht Queen ‘Who Wants to Live Forever’ uit. Wie naar de tekst luistert met het rampzalige nieuws dat Freddie Mercury had gekregen in het achterhoofd, kan zich maar moeilijk inbeelden wat er door zijn hoofd ging toen hij het zong: “Who wants to live forever. Forever is our today. Who waits forever anyway?” (“Wie wil voor altijd leven? De eeuwigheid is ons heden. Wie wil er eigenlijk voor altijd wachten?”)

Solo naar de fifties: ‘The Great Pretender’

In de jaren 80 nam Freddie enkele solonummers (en een -plaat) op. De bekendste singles uit die tijd zijn ‘Living on My Own’ en ‘Barcelona’ (met operaster Montserrat Caballé), maar het meest typerende is ‘The Great Pretender’, een cover van The Platters uit 1955. De zanger verklaarde in interviews dat “De Grote Komediant” zijn carrière en act op het podium mooi samenvatte.