Limburgse Tristan (5) en Nanook (3) reizen wereld rond: "Ze hebben nooit geklaagd"

Print
Limburgse Tristan (5) en Nanook (3) reizen wereld rond: "Ze hebben nooit geklaagd"

Het gezin verbleef een tijdje bij het Toeva-volk, een nomadenvolk met rendieren. Foto: HBVL

Heusden-Zolder / Tessenderlo -

Ze hebben al meer landen bezocht dan veel mensen in hun hele leven. Toch zijn Tristan en Nanook nog maar vijf en drie jaar oud. De afgelopen maanden reisden ze met hun ouders doorheen het Altajgebergte in Mongolië. En dat met de iets minder conventionele vervoersmiddelen zoals fiets, paard en kameel en zelfs rendieren.

Enthousiast als altijd vertellen ouders Kim Broux en Jochem Cuypers over hun avonturen. “Vrijheid, geen stress, gewoon genieten. Daar doen we het voor”, klinkt het. De bedoeling van hun avontuur was deze keer even simpel als uitdagend: in de voetsporen van de Mongoolse veroveraar Djengis Khan door het Altajgebergte trekken.

Het eerste deel van hun avontuur gebeurde al fietsend. “We hadden eigenlijk geen plan over hoe we van Siberië naar het Mongools gedeelte van het gebergte zouden geraken. Eerst hadden we gedacht aan paarden, maar dat lukte uiteindelijk niet. Dan hebben we maar een paar oude fietsen van een Rus gekocht. Met Google Translate kan je tegenwoordig ook communiceren als je elkaars taal niet spreekt”, lacht Kim, die afkomstig is uit Heusden-Zolder.

Limburgse Tristan (5) en Nanook (3) reizen wereld rond:
De bagagedrager van de fiets wordt versterkt met een buis uit een douche, zodat hij niet doorzakt met alle bagage. Foto: HBVL
Limburgse Tristan (5) en Nanook (3) reizen wereld rond:
Foto: HBVL

Eens in het Mongoolse gebergte, werd hun fiets ingeruild voor enkele paarden en een kameel. “Een nomadenfamilie die we daar hadden ontmoet, had ons gezegd dat ze dat voor ons gingen regelen. Maar we wisten het toch niet zo zeker, je weet maar nooit dat we het toch niet goed hadden begrepen. Na drie dagen wachten, zagen we dan plots in de verte paarden op ons afkomen. Toen wisten we het eigenlijk pas.”

Limburgse Tristan (5) en Nanook (3) reizen wereld rond:
“Het pakken van zo’n kameel moet je echt leren.” En dus werd een nomade even ingeschakeld. Foto: HBVL
Limburgse Tristan (5) en Nanook (3) reizen wereld rond:
Foto: HBVL

Tijdens hun reis bracht de familie heel wat tijd door met nomadenfamilies. “Zij leven nog zoals wij hier honderd jaar geleden leefden. Eigenlijk echt de levensstijl waar wij van houden”, aldus Jochem, afkomstig uit Tessenderlo.

Ook de kinderen lijken helemaal fan van hun levensstijl. “Ik heb ze geen enkele keer horen zeggen: ‘ik heb geen goesting’”, vertelt Kim. “Voor hen is het ondertussen een gewoonte, dat rondreizen. Het is hun leven. Wij luisteren ook naar hen. Als zij graag nog even wat langer in een riviertje spelen, dan doen we dat gewoon.”

Limburgse Tristan (5) en Nanook (3) reizen wereld rond:
Tristan en Nanook spelen met een jongetje uit een nomadenfamilie. “Zelfs zonder elkaars taal te spreken, begrepen ze elkaar.” Foto: HBVL

Gevraagd naar hun hoogtepunt moeten ze niet lang nadenken. “Voor ons persoonlijk was dat het moment waarop Nanook zijn tut begroef in de bergen van Sajan. We hadden het al eens eerder geprobeerd tijdens deze reis, maar toen was hij ze snel gaan terughalen. Nu niet. Hij heeft er nooit nog achter gevraagd”, zeggen zijn ouders trots. Nochtans kreeg de jonge Nanook die avond nog buikgriep. “Heel de nacht heeft hij overgegeven. Stel je maar eens voor: wij hebben die slaapzak met de hand moeten uitwassen, nadat we eerst een gat in de bevroren rivier hadden moeten kappen. En dan de slaapzak met koorden boven de stoof gehangen in de hoop het terug droog te krijgen tegen de avond.”

Limburgse Tristan (5) en Nanook (3) reizen wereld rond:
Tristan, die in het eerste leerjaar zit, en Nanook kregen van hun ouders les tijdens hun avontuur. Foto: HBVL

Met de fiets door Patagonië

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor hun volgend avontuur al in volle gang. “Eind december vertrekken we terug, deze keer naar Patagonië in Zuid-Amerika.” Hun volledige tocht van 3,5 maand gaan ze deze keer met de fiets afleggen. Tristan zal alles zelf fietsen, Nanook zal de kunst van het fietsen ginder leren. “Het zal allemaal wat trager gaan, maar dan kunnen we er ook meer van genieten.”

Tot die tijd verblijven Kim en Jochem bij vrienden en familie in Bolberberg. “Gisteren ben ik nog met mijn mama gaan paardrijden aan de Vijvers. Ik verschoot ervan hoe mooi het hier is. Je moet echt niet ver om avonturen te beleven, dat kan zeker ook in het prachtige Limburgse groen”, aldus Kim.

Limburgse Tristan (5) en Nanook (3) reizen wereld rond:
Ze kunnen elkaar dan misschien niet verstaan, de spelregels van Uno zijn universeel. Foto: HBVL

Op zaterdag 3 december geven Kim en Jochem een lezing in Bolderberg. De inkomsten gaan naar hun ‘TrisTrans Saga Foundation’ die medische hulp biedt aan de lokale bevolking tijdens de avonturen van het gezin. Meer info vind je op hun Facebookpagina.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio