Kasteelmoord wordt assisenzaak, Peter Gyselbrecht wordt niet vervolgd

Print

Peter Gyselbrecht (boven) en André Gyselbrecht (onder) Foto: RR

De Brugse raadkamer heeft beslist van het dossier van de kasteelmoord naar assisen te sturen. Het parket wou de vijf verdachten naar de correctionele rechtbank verwijzen maar de verdediging stuurde aan op een proces voor het hof van assisen. De KI in Gent zal uiteindelijk wel de knoop moeten doorhakken. De Brugse raadkamer besliste ook dat Peter Gyselbrecht buiten vervolging wordt gesteld, zodat er vier verdachten overblijven.

Het parket had de verwijzing van vijf verdachten naar de correctionele rechtbank gevraagd. De raadkamer gaat echter niet in op de verzachtende omstandigheden die het OM daarvoor had aangevoerd. André Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert d.C. en Franciscus L. zullen binnenkort voor de KI in Gent verschijnen. De raadkamer oordeelde dat ze ondertussen in de cel moeten blijven.

Dokter André Gyselbrecht en zijn zoon Peter wilden koste wat het kost voor een assisenjury verschijnen. Hun wens wordt nu vervuld en Peter Gyselbrecht wordt zelfs buiten vervolging gesteld.

André Gyselbrecht riskeert voor assisen in principe een zwaardere straf tot levenslang, maar de advocaten zijn ervan overtuigd dat ze voor de volksjury meer kans maken op “een eerlijker proces”.

Het dossier moet nu wel nog voor een bijkomende controle behandeld worden voor de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent. .

Ophefmakende moordzaak

Kasteelmoord wordt assisenzaak, Peter Gyselbrecht wordt niet vervolgd
André Gyselbrecht, de schoonvader van het slachtoffer kwam al snel in het vizier als mogelijke opdrachtgever. Foto: BELGA

Op 31 januari 2012 verdween Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. Het levenloze lichaam van de kasteelheer werd twee weken na zijn verdwijning teruggevonden in een bos in Maria-Aalter.

Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht als mogelijke opdrachtgever in beeld. Ook zijn schoonbroer Peter Gyselbrecht speelde hier volgens het parket een rol in. Bij het beramen van de feiten zou de dokter uit Ruiselede zijn vriend Pierre Serry als tussenpersoon ingeschakeld hebben.

De ondertussen overleden Eindhovenaar Antonius van Bommel werd eind januari 2013 ontmaskerd als uitvoerder van de kasteelmoord. Zijn neef Franciscus L. uit Tilburg zou hem die bewuste dag naar het kasteel gevoerd hebben. Bij het ronselen van de huurmoordenaar zou ook de Zeeuw Evert d.C. een rol gespeeld hebben.

Tumultueuze weken

De zaak nam de afgelopen weken een paar spectaculaire wendingen. Zo zou Pierre Serry, de criminele vriend van dokter Gyselbrecht, bekend hebben dat de moord wel degelijk op bestelling gebeurde.

Peter, de zoon van dokter Gyselbrecht werd aangehouden omdat hij vertrouwelijke telefoongesprekken gelekt heeft aan de VRT. De betrokken journalist in kwestie kreeg op zijn beurt de politie over de vloer voor een huiszoeking.