Kruidenkenniscentrum Herkenrode organiseert lezing over spelt

Print

Foto: Zygmund Krzywania

Tuilt

Hasselt - Het ‘oergraan’ spelt is de voorvader van de huidige tarwe. Spelt bevat enorm veel vitamines, mineralen en vooral essentiële eiwitten. Het graan is zo sterk dat het op arme grond kan worden geteeld en geen kunstmeststoffen of pesticiden nodig heeft. Een bonus voor onze gezondheid dus. Geen wonder dat het de laatste jaren weer in opmars is!

De aanwezigen kregen uitgebreide en deskundige informatie over spelt. Interessant om te horen was dat spelt vaak wél kan bij glutenintolerantie (niet bij allergie). Nog een extra troef is dat spelt ook op je gelukshormonen werkt. Het graan wordt dan ook niet zo veredeld, gekruist of genetisch gemanipuleerd als tarwe.

Na het verhaal was het tijd om te proeven. Chef-kok Dominique Vreven - voorzitter van het Kruidenkenniscentrum Herkenrode - nam ons mee door zijn rijke verzameling speltrecepten. De bakoven buiten werd warm gestookt om speltbrood en speltkoekjes te bakken maar ook andere verrassende gerechtjes kwamen aan bod zoals risotto en burgertjes van spelt. Uiteraard werden de hapjes vergezeld door een Herkenrodebier én als afsluiter werd een kopje heerlijke Herkenrode thee geserveerd.

Op 8 december staat de volgende lezing op he programma. Dokter Geert Verhelst zal het hebben over ‘Biologische voeding en salvestrolen. De meerwaarde bij kankerpreventie’. Info en reservatie: info@kruidenkenniscentrum.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio