Belgian Cats mogen voor het eerst sinds 2007 weer naar EK

Print
Belgian Cats mogen voor het eerst sinds 2007 weer naar EK

Foto: ©Walter Saenen - WAS

De Belgische basketbalvrouwen mogen voor het eerst sinds 2007 opnieuw deelnemen aan een Europees kampioenschap. De Belgian Cats wonnen woensdag in en tegen Polen hun vierde en laatste kwalificatiewedstrijd met 61-77 (15-27, 25-25, 10-14, 11-11) en plaatsen zich als winnaar van groep G voor het EK van 2017 in Tsjechië.

België had zijn schaapjes in het Poolse Walbrzych al na tien minuten op het droge. De Cats scoorden 27 punten, de kloof met de Poolse thuisploeg bedroeg na het eerste kwart al twaalf punten. Dat verschil hielden ze tot aan de rust (40-52) vast. Na de break hield de Belgische verdediging goed stand. Polen scoorde amper 10 punten in het derde kwart. Met Ann Wauters (16 punten), Emma Meesseman (13 punten) en Kim Mestdagh (13 punten) lieten drie Belgische speelsters dubbele cijfers optekenen. Bondscoach Philip Mestdagh gaf speelminuten aan alle Cats, enkel youngster Emmanuelle Mayombo stond niet op het scorebord.

De Belgen openden hun kwalificatiecampagne een jaar geleden met een 76-71 nederlaag in Wit-Rusland. Polen kreeg nadien in Namen een pak rammel (100-63). Afgelopen zaterdag waren de Belgian Cats dankzij een 67-61 thuiszege tegen de Wit-Russische basketbalvrouwen al zo goed als zeker van een plaats op het EK.

België sluit zijn kwalificatiecampagne af met 7 punten uit vier wedstrijden. Wit-Rusland (6 punten) en Polen (6 punten) grijpen naast een EK-ticket. De winnaars van de negen groepen en de beste zes tweedes plaatsen zich voor de eindronde in Tsjechië. België maakt in juni volgend jaar na een afwezigheid van tien jaar opnieuw zijn wederoptreden op het Europees niveau. In 2007 eindigden de Belgian Cats op de zevende plaats. Ook toen was de intussen 36-jarige Wauters van de partij.

Het EK vindt plaats van 16 tot 25 juni in Tsjechië. Binnen ruim twee weken kennen de Belgian Cats, die na tien jaar afwezigheid opnieuw present tekenen in Europa, hun tegenstanders. Op 9 december staat in de Tsjechische hoofdstad Praag de loting gepland. Naast gastland Tsjechië en België zijn ook Frankrijk, Italië, titelverdediger Servië, Spanje, Wit-Rusland, Griekenland, Hongarije, Letland, Montenegro, Rusland, Slovakije, Slovenië, Turkije en Oekraïne er bij op het EK.

Belgian Cats mogen voor het eerst sinds 2007 weer naar EK
Foto: WAS

Bondscoach Mestdagh: “Deze ploeg heeft mooie toekomst voor zich”

“Dit is een belangrijk moment voor het Belgische vrouwenbasketbal”, zei bondscoach Philip Mestdagh na de partij. “Dit is een jonge, getalenteerde ploeg die een mooie toekomst voor zich heeft. Defensief was het tegen Polen niet altijd perfect, maar aanvallend hebben we een heel goede match gespeeld”, liet Mestdagh optekenen. “We mogen ambitie koesteren, maar we moeten ook realistisch zijn. We missen nog ervaring. Deze groep moet vooral leren van het EK. We dromen wel van een kwartfinale, omdat we dan sowieso zes matchen tegen de Europese toplanden mogen afwerken. Dat zou goed zijn, deze groep heeft namelijk nog veel progressiemarge.”

Ann Wauters was in Polen met zestien punten het best bij schot. De 36-jarige Cat kan in juni 2017 voor de derde keer deelnemen aan een Europees kampioenschap. “De speelsters in de ploeg hebben heel veel talent, maar wat me vooral opvalt aan deze ploeg is de uitstekende groepssfeer. Iedereen wil voor elkaar door het vuur gaan en dat stuwt je individueel ook vooruit. Eindelijk mag België opnieuw naar het EK, het werd tijd”, stelde Wauters, die er eerder al bij was in 2003 en 2007.

Emma Meesseman, op 23-jarige leeftijd de gedoodverfde opvolger van Wauters, liet net als aanvoerster Kim Mestdagh 13 punten optekenen. “We wisten dat we al zo goed als zeker gekwalificeerd waren. De manier waarop we hier komen winnen en de uiteindelijk groepswinst zijn wel een ander paar mouwen. Ik kan niet wachten om naar het EK te gaan”, reageerde Meesseman.