‘Mooiste kunstvorm uit de natuur’ gevonden in Maasmechelen

Print
‘Mooiste kunstvorm uit de natuur’ gevonden in Maasmechelen

De mooiste sieralg: de Micrasterias thomasiana pulcherrima. Foto: Roland Luts

Maasmechelen -

In een ven in Maasmechelen is een uitzonderlijk zeldzame sieralg gevonden: de Micrasterias thomasiana pulcherrima. Van oorsprong komt deze sieralg uit Australië. Het is de eerste keer dat ze in West-Europa wordt waargenomen.

In een ven in Maasmechelen is een uitzonderlijk zeldzame sieralg gevonden: de Micrasterias thomasiana pulcherrima. Het is de eerste keer dat ze in West-Europa wordt waargenomen. Roland Luts, een vrijwilliger van de Sieralgenwerkgroep van Natuurpunt, ontdekte de sieralg in de Aspermansvijver in Maasmechelen. Tot voor enkele jaren waren de oevers sterk verbost en lag er een dikke sliblaag op de bodem. In 2015 is het ven opgekuist, waardoor de diversiteit aan sieralgen sterk toenam.

In ‘Kunstvormen van de Natuur’, uitgegeven in 1904, deelde Ernst Haeckel alle levende organismen in op basis van hun esthetisch uiterlijk. Daarmee wou hij de mensen dichter bij de natuur brengen. De sieralgen, een groep microscopische groenwieren die enkel in zoetwater voorkomen, behoorden volgens hem tot de hoogste categorie van “kunstvormen, uiterst rijk en gevarieerd in vorm en structuur”. Van de sieralgen is de variëteit pulcherrima letterlijk ‘de mooiste’.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio