Indrukwekkende documentaire doet heel wat stof opwaaien in Nederland

Print

De Nederlandse Emma was amper 12 jaar toen bij haar anorexia werd vastgesteld. Een mooi meisje veranderde op korte tijd in een zieke tiener. Overwinnen deed Emma haar ziekte niet. De documentaire over haar strijd maakte heel wat los bij onze noorderburen.

“Emma zit na zes maanden, jongens, op de fiets. En ik kan het nog”, begint de documentaire ‘Emma Wil Leven’ die dinsdagavond werd uitgezonden op de Nederlandse zender NPO3. Die beelden dateren van 1 mei 2015. Het daaropvolgende fragment toont hoe Emma bijna een jaar later helemaal afgetakeld is door haar ziekte: anorexia. Een wereld van verschil...

De strijd van Emma maakte heel wat los bij onze noorderburen. Op social media was de hashtag #emmawilleven dinsdag tijdens de uitzending lange tijd trending. Kijkers leken, ondanks de bekendmaking vooraf dat Emma niet meer leeft, lange tijd te hopen op een goede afloop. Zeker wanneer Emma op 21 april 2016 aangaf voor eens en voor altijd haar ziekte te willen en kunnen overwinnen. Een week later zou ze overlijden.

Zelfspot

Emma besloot om de laatste weken van haar leven te filmen. Het merendeel van de tijd had ze de camera zelf in handen. Dat deed ze met twee mogelijke uitkomsten in haar gedachten. Als ze haar strijd won, zou ze een voorbeeld kunnen zijn voor andere meisjes met anorexia. Indien ze haar strijd verloor, zouden de beelden kunnen dienen als waarschuwing voor de gevolgen van de ziekte. Dat laatst is dus, spijtig genoeg, het geval.

Al maakte haar zelfspot veel goed, een eigenschap waardoor Emma haar ziekte draaglijker probeerde te maken. “Dit kind stikt half, maar ze denkt: Kom, laat ik lekker de zee in duiken”, grapte ze terwijl ze over het strand gedragen moest worden. Al leren we ook de zware strijd van een meisje met anorexia kennen. "Haar angsten waren echt", zegt één van haar begeleiders uit Portugal, waar ze een behandeling kreeg in een gespecialiseerd centrum. "Ze was bang dat ze bij het bereiken van een bepaald gewicht weer meer emoties zou gaan tonen en wij daar hinder van zouden ondervinden. En toch vocht ze tot het einde."

Hier kan u de volledige documentaire bekijken.