Waren de verkiezingen dan toch vervalst ... ten nadele van Clinton?

Print
Waren de verkiezingen dan toch vervalst ... ten nadele van Clinton?

Foto: AFP

Waren de Amerikaanse verkiezingen dan toch “rigged” of vervalst, maar dan niet in het nadeel van Trump, maar ten koste van Hillary Clinton? Een groep computerwetenschappers en verkiezingswaarnemers menen alvast dat de stemresultaten in drie bepalende staten bizarre patronen vertonen en roepen Clinton op om haar verkiezingsnederlaag aan te vechten.

De computerspecialisten en waarnemers, die banden hebben met de Democratische partij, menen dat er ernstige discrepanties zijn waar te nemen in de stemresultaten in de staten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. Dat zijn drie bepalende staten die Clinton maar erg nipt verloor.

De specialisten stelden vast dat Clinton in de staat Wisconsin 7 procent minder stemmen kreeg in gebieden waar er elektronisch werd gestemd dan in gebieden waar met optische scanners of papieren stembrieven werd gewerkt. Op die manier zou de Democratische kandidate wel eens 30.000 stemmen hebben kunnen mislopen in de staat Wisconsin. Die staat werd door Donald Trump gewonnen met amper … 27.000 stemmen verschil.

Waren de verkiezingen dan toch vervalst ... ten nadele van Clinton?
Clinton, daags na haar nederlaag Foto: AFP

Ook in Michigan en Pennsylvania, twee andere staten in het Midden-Westen waar Clinton erg nipt de duimen moest leggen, deden er zich gelijkaardige eigenaardigheden voor, zo merken de activisten op. Ze overhandigden hun bevindingen vorige week aan de Clinton campagne, maar tot dusver werd er nog geen actie ondernomen om de uitslag aan te vechten. Clinton en haar campagne hadden voor de verkiezingen enorm veel kritiek op rivaal Donald Trump omdat die op voorhand niet wilde zeggen of hij de uitslag zou erkennen mocht hij verliezen. De kans lijkt dan ook gering dat ze dat nu zelf wel zouden doen, tenzij er ernstige aanwijzingen van bedrog zijn.

De specialisten zeggen zelf alleszins geen bewijs te hebben dat de stemcomputers zouden zijn gehackt. Clinton-supporters leggen zich in ieder geval niet zomaar neer bij de feiten en hebben een petitie opgestart om een hertelling te eisen. In die kringen klinkt het dat Rusland wel eens een hack van stemcomputers op zijn geweten zou kunnen hebben. Eerder werd het Russische regime gelinkt aan de hack van duizenden Democratische e-mails.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen